Smakindelning vitt vin

Smakindelning vitt vin

(vitvin, vita viner)

Vitt vin framställs av gröna eller blå druvor utan skal. Färgen sitter i skalet och därför jäser man som regel bara musten, men undantag finns. Vanligtvis tillverkar man vitt vin av gröna druvor och rött vin av blå, men man kan också producera vitt vin av blå druvor, men inte rött vin av gröna druvor. Vita viner brukar oftast både jäsa och lagras i ståltankar, men ekfatslagring förekommer precis som med röda viner. 

Om vin får jäsa färdigt försvinner all sötma och kvar blir ett syrligt "torrt" vin. Gäller i huvudsak endast vita viner. Man skiljer på torra (syrliga), halvtorra (halvsöta) och söta vita viner. Ett torrt öl å andra sidan innebär att det är beskt.

"Vitt" vin är egentligen inte speciellt vitt, utan altifrån blekt gult till mörkt bärnstensfärgat. 

Vita viner delas in efter smak och intensitet:

* Torra lätta         (lätta & avrundade)

* Torra friska        (friska & fruktiga)

* Torra druviga      (druviga & blommiga)

* Torra smakrika    (smakrika & fylliga)

* Halvtorra lätta      (lätta & avrundade)

* Halvtorra friska     (friska & fruktiga)
* Halvtorra druviga   (druviga & blommiga)

* Söta vita viner

* Ädelsöta vita viner

Läs mer

Torra vita viner

Halvtorra vita viner

Söta vita viner

Druvsorter till vin

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj