Halvtorra vita viner

Halvtorra vita viner

Ett halvtorrt (halvsött) vin är ett vin som inte jäst fullt ut vilket innebär att viss (rest-)sötma finns kvar. Känslomässigt är ett halvsött vin sötare än ett halvtorrt.

Ett halvtorrt/-sött vin beskrivs ofta som ett ”sällskapsvin” eller "bersåvin", något man sitter och dricker i goda vänner sällskap. Halvtorra viner fungerar mer sällan ihop med huvudrätter, utan fungerar bättre som aperitif, välkomstdryck. Däremot kan vinet fungera ihop med lätt söt-sura efterrätter. Till söta efterrätter bör dock sötare viner väljas. Vinet skall vara minst lika sött som efterrätten.

De halvtorra delas liksom de torra in i lätta, friska och druviga. Halvtorra "smakrika" anses inte finnas utan dessa är som regel alltid "heltorra".

Halvtorra lätta vita viner (Systembolaget: Lätta & avrundade, halvtorra) är, liksom de torra, milda med ringa syra. De är "avrundade" med vilket man avser att fruktsyran inte är så tydlig.

Smakmässigt finns ofta toner av moget äpple eller mandel. Ibland säger man att smaken är "neutral", vilket är ett finare ord för intetsägande, smaklöst. Därför finns det också få sådana viner på Systembolaget, eftersom både importörer och Bolaget undviker "neutrala" viner.

Halvtorra lätta vitviner kan passa till milda fisk- och kycklingrätter, samt till mild vegetarisk mat. De passar inte ihop med smakrikare anrättningar, utan blir då helt platta, intetsägande. Bäst är att använda de halvtorra som ensamdryck eller som ingrediens i t.ex. bål.

Halvtorra friska vita viner (Systembolaget: Friska & fruktiga, halvtorra) är lätt syrliga och lätt söta. Smaker som äpple, citrus, krusbär eller paprika är vanliga. Gruppen omfattar främst unga viner och är sällan fylliga, ej heller eklagrade. 

Många av dessa viner är utmärkta som aperitif eller som sällskapsvin, men sällan bra som vin till huvudrätten. Däremot kan de fungera ihop med lätt söt-sura efterrätter.

Vin av druvan riesling är vanliga i halvtorra friska vitviner. Tyska rhen- och moselviner är ofta halvtorra.

Halvtorra druviga, vita viner (Systembolaget: Druviga & blommiga, halvtorra) är lätt söt-syrliga och liksom de torra druviga vinerna har de aromtoner av blommor som fläder och rosor, ofta med örtig, lätt kryddig smak eller med toner av exotisk frukt t.ex. mango.

Passar bäst som aperitif eller sällskapsvin eller till lätt söt-sura efterrätter.

Liksom för halvtorra friska viner är druvan riesling vanligast förekommande i dessa vitviner och tyska rhen- och moselviner är ofta halvtorra.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj