
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Sjötunga }
(sjötunga, tunga, äkta tunga, sula, såla. Sägs bara "tunga" avses egentligen sjötunga, även om namnet felaktigt brukas om andra.)
Latin: Solea solea
sole
sole
sogliola
Seezunge
lenguado
Sjötunga (Solea solea) är en art som tillhör släkten Solea inom familj tungefiskar (Soleidae) inom ordning plattfiskar. Det är en ovalformad platt fisk. Jämfört med rödtunga, som den liknar, är huvudet mer avrundat och färgen annorlunda. Ögonsidan (ovansidan) är brun-grå med stora mörka fläckar och skiftar boroende på havsbottens utseende. Blindsidan (undersidan) är vit. Arten anses särskilt välsmakande och är en viktig matfisk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Köttkvalité: Mycket hög, fast kött. Röd- och bergtunga har likartad smak, men köttet är inte lika fast och anses därför inte lika fint som sjötunga.
- Smak: Mycket välsmakande.
- Alternativ vara: Rödtunga, bergtunga.
- Säsong:
- Försäljning: Det är en exklusiv fisk som huvudsakligen säljs färsk, hel eller filead.
- Jämförpris: ... Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Kallt.
Förekomst: Sjötunga lever på sand- och dybottnar ned till 200 meters djup. Förekommer i Antlantens nordliga delar utefter Nordamerikas kust och hela Europasidan ner utmed Afrikas västkust till Senegal. Finns även i Medelhavet och i delar av Svarta Havet. I Sverige finns den i Skagerrak och Kattegatt ned till Öresund.
Andra förekommande namn: Tunga, äkta tunga, sula, såla. Sägs bara "tunga" avses egentligen sjötunga, även om namnet felaktigt brukas om andra.
Fiske, odling: Tunga fiskas med trål, snurrevad och nät. Minimilängd skall vara 24 centimeter.
Miljö: Tunga är en mycket eftertraktad fisk och överfiskad i stora delar av Europa på ett ohållbart sätt. Trålfisket innebär stora bifångster av små individer som kastas överbord.
WWF rekommendation: MSC-märkt tunga är grönklassad. Garnfiskad tunga från Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt gult och övrig tunga är rödmarkerad, i synnerhet trålfiskad.
Hälsa/näring:
VIKT, PORTIONSVIKT
Längd upp till 7 dm, vikt 4 kg. Honan är större än hanen.
Portionsberäkning: råvara, rens.
SÅ TILLAGAS SJÖTUNGA
Tillaga hel fisk: Inälvor skall vara borttagna (av fiskhandlaren). Fisken kan därefter kokas eller stekas hel, men skinnet på ovansidan är svårt att ta av efter kokning. Skär därför ett snitt på ovansidan intill stjärtfenan. Ta tag i skinnet och slit av det framåt. Skär gärna ett snitt läggs ryggraden och lätta lite på filén intill fenan, vilket ger jämnare genomkokning/-stekning. Knäck ryggraden på ett par ställen så att fisken inte böjer sig vid tillagning och den är lättare att rensa senare.
Filea: Klipp av fenkanterna med sax. Skär därför ett snitt på ovansidan intill stjärtfenan. Ta tag i skinnet och slit av det framåt. Skär ett snitt utmed ryggraden och skär ut filéerna på båda sidor.
Koka:
Steka:
Halstra, ugnslaga
Klassiska rätter:
- Sole ā la normande är sjötunga med olika skaldjur. Se dito recept.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2016-
Recept med Sjötunga }
Det finns 2 recept med Sjötunga }
-
Sjötunga i smörsås med pressad potatis
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan