
Vegetariskt kött
(vegetariskt kött, kyckling)
vegetarian meat, chicken
viande, poulet végétarienne
carne, pollo vegetariana
vegetarisches Fleisch, Hänchen
carne, pollo vegetariana
Vegetariskt "kött" förekommer i form av färdiglagad mat i handeln eller som recept utan att innehålla kött. Begrepp som biffar, schnitzel, burgare, korv, färs, pastej ock filéer används, vilka vanligen för tankarna till kötträtter. Olyckligt eftersom vegetarianer inte gillar kött och för att köttälskare sannolikt blir besvikna om de feltolkar rätten namn. Det är förklarligt eftersom begreppen i sak inte inbegriper kött utan är formbeskrivning, till exempel är schnitzel = tunn skiva, färs = malt och så vidare.
Värre då när rena köttbegrepp används som kebab, bacon, chicken etcetera. Tillverkarna tror att det låter godare och kanske låter det lite dyrare också, så att man kan ta ut ett högre pris för varan. Egentligen är det ett underkännande av att vegetariskt kan vara gott i sig. Det bekräftas med oönskad tydlighet när man som regel undertrycker "vegetariskt" och framhäver till exempel "middagskorv" som ser ut som korv. Det är väl ändå det vegetariska som är det intressanta, eller? Vänder man sig till köttälskare med dåligt samvete eller till hälsomedvetna grönsakälskare? Indirekt är det också en antydan om att kött inte skulle vara hälsosamt, vilket man kan ha en annan uppfattning om. Man önskar att producenterna hade bättre fantasi för sitt eget bästas skull.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07