Asiatisk mat innefattar många olika matkulturer med stor variationsrikedom. I stora drag kan man särskilja indisk, sydostasiatisk, kinesisk och japansk mat. Vad som ger den asiatiska maten speciell karaktär är vissa varor såsom kokosfett/-mjölk, bambuskott och ris eller nudlar, speciella såser som soja och asiatisk fisksås, samt vissa kryddor.

Asiatisk kryddning är känd för att ge varje måltid perfekt balans mellan aromatiska, varma, salta, syra och söta smaker. Vanliga kryddor är kassia (hushållskanel), cilantro (korianderblad), korianderfrön, kryddnejlika, spiskummin, galangarot, ingefära, basilika, citrongräs, gurkmeja, mynta, chili, vitlök med flera, egentligen ingen krydda undantagen.

  • Koriander har mycket speciell söt, något bitter smak och används flitigt, såväl färska blad som frön.
  • Ingefära och glangarot har stark, karaktäristisk smak liknande varandra, men ingefäran är sötaktig.
  • Citrongräs fungerar som ett alternativ till citron, med sin syrliga smak. Förekommer bl.a. i wokrätter, marinader.
  • Chilfrukt, världens mesta smaksättare, så också i Asien.
  • Kryddblandningar förekommer i stort antal, t.ex. ketjab och kinesiska fem kryddor. Andra nämnvärda kryddor är bl.a. kassiakanel, sesamfrö, limeblad, mynta, sichuanpeppar och stjärnanis.

Text ej klar.