För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Asiatisk kryddning

Asiatisk mat innefattar många olika matkulturer med stor variationsrikedom. I stora drag kan man särskilja indisk, sydostasiatisk, kinesisk och japansk mat. Vad som ger den asiatiska maten speciell karaktär är vissa varor såsom kokosfett/-mjölk, bambuskott och ris eller nudlar, speciella såser som soja och asiatisk fisksås, samt vissa kryddor t.ex:

Koriander har mycket speciell söt, något bitter smak och används flitigt, såväl färska blad som frön.

Ingefära och glangarot har stark, karaktäristisk smak liknande varandra, men ingefäran är sötaktig.

Citrongräs fungerar som ett alternativ till citron, med sin syrliga smak. Förekommer bl.a. i wokrätter, marinader.

Chilfrukt, världens mesta smaksättare, så också i Asien.

Kryddblandningar förekommer i stort antal, t.ex. ketjab och kinesiska fem kryddor. Andra nämnvärda kryddor är bl.a. kassiakanel, sesamfrö, limeblad, mynta, sichuanpeppar och stjärnanis.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj