För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Blomkålssvamp

(krusig blomkålssvamp)

Latin: Sparassis crispa

Ätbarhet: Mycket god matsvamp.

Svampkropp: Först vit sedan gräddfärgad och slutligen gulbrun fruktkropp. Det är en storväxt svamp upp till 5 dm bred och 3 dm hög, med en vikt som kan överstiga 10 kg. Grenarna är starkt krusiga, cirka 2 cm breda, tätt sittande utifrån en underjordisk och kraftig, rotlik fot.

Svampkött: Ljust, lätt rosa. Broskartat, elastiskt kött. Mild smak, lukt av tallbarr.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Sällsynt eller ej förekommande i norr. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: På marken intill stora gamla taller. Lever på tallrötter eller murkna stubbar.

Förväxlingsrisk: Ringa, möjligen stora fingersvampar.

Övrigt: Kan stekas, stuvas och friteras, men passar bäst som blandsvamp, gärna med kantareller och trumpetsvamp. Blir lätt besk som torkad.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj