För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Druvfingersvamp

(rödlätta bockskäggssvampen)

Latin: Ramaria botrytis

Ätbarhet: God matsvamp. Ätbar även som ung.

Svampkropp: Buskigt grenverk med karaktäristiskt korta fingrar och trubbiga toppar. Ljusa grenar med rödvioletta toppar. Färgen mattas med stigande ålder och kan försvinna helt. Kan bli över 2 dm hög och 1,5 dm bred. Vit fot.

Svampkött: Vitt, köttig konsistens. Smaken är mild, i gentopparna något besk. Med stigande ålder besk.

Utbredning: Vanlig i södra och östra mellersta Sverige. Ovanlig på västkusten och obefintlig norröver.
Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: Vanlig i mossiga områden i barr- och bokskog, samt gärna nära ek. Barr och annat fastnar ofta mellan grenarna.

Förväxlingsrisk: Ringa. Äldre blekare druvfingersvamp kan förväxlas med blek fingersvamp (svagt giftig), som har svagt rödlila fingertoppar.

Övrigt: Plocka endast unga fräscha med rödvioletta toppar. De gamla ofärgade är för beska. God att smörsteka, ensam eller som blandsvamp. God att fritera.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj