Vitkindad gås

Fotograf/bild: Stefan Hage, Birds.se ¤

Vildgäss

(vildgås, ansergäss, brantagäss)

Latin: Anser

Engelsk översättning Wild geese (goose)

Fransk översättning oies sauvages

Italiensk översättning oches selvaggies

Tysk översättning wilde Gänse (Gans)

Spansk översättning gansos salvajes

Gäss lever bara på norra halvklotet. Det är en släktgrupp som liksom svanar tillhör familj Egentliga andfåglar. Det finns två släkten, dels Ansergäss (Anser) med 15 arter varav Säd-, Grå- och Fjällgås häckar i Norden, dels Brantagäss (Branta) med 6 arter varav Kanada- och Prutgås, liksom Vitkindad och Rödhalsad gås finns i Norden. Brantagäss har, till skillnad från ansergäss, genomgående svarta teckningar på huvud och hals samt helsvart stjärt. Gäss har sedan urminnes till hållits som tamdjur, läs mer > Tamgås.

Gäss är stora fåglar, från halvmetern till över metern långa, där Kanadagåsen är den störtsta. Gäss har lång hals, relativt litet huvud, näbb med hornplåtar (starkt bett) och tät fjäderdräkt vilket gör att de flyter högt på vattnet. De är starka flygare och flyttar tillsammans långa sträckor till vinterkvarter. Härvid är det de äldre fåglarna som visar vägen, de unga måste lära sig kartan. Fantastiska forskningsprojekt har visat att man kan lära ungfåglar utan föräldrar, att följa konstgjorda föräldrar släpandes efter flygplan.


VIKT VILDGÅS


En vild gås väger 1,5 - 6 kg. Urtagen fågel väger cirka 30% mindre (1-4 kg), varav krås och ben utgör 1/3-del. 


SÅ ANVÄNDS VILDGÄSS

Vildgäss jagas för köttets skull. Smaken är snarlik tamgåsens, om än lite mer "vild" (skarp) i smaken. Vildgäss tillagas på samma sätt som tamgås.

Unggås 6-7 månader gammal se > Så ugnslagas gås. Recept > Helstekt gås till fest.
Äldre gås se > Så tillagas rimmad gås. Recept > Sprängd (rimmad) saftig gås.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11

Läs mer

Tamgås