Zebrafilé med whiskysås

Fotograf/bild: pixabay ¤

Sebra }

(zebra, bergs-, grevy- , burchellsebra)

Latin: Equus burchelli

Engelsk översättning zebra

Fransk översättning zèbre

Italiensk översättning zebra

Tysk översättning Zebra

Spansk översättning cebra

Sebror är ett släkte i familj hästdjur, med tre arter bergssebra, grevysebra och burchellsebra (vanlig sebra). Därutöver finns underarter till dessa. Alla har svartvitrandig kropp, ibland med brunsvarta partier och formen av en mindre häst. Sebror lever i östra och södra Afrika.

Den randiga kroppen anser man är naturens sätt att förvirra jagande djur och ett skydd mot tsetseflugor, som söker sig till enfärgade djur, samt som igenkännings-signal sebror emellan. Varje sebra har en unik randning.

Sebror styckas och äts som hästkött. Smakmässigt liknanande hästkött/oxkött med liten viltsmak och bör passa de flesta. Sebrafilé (djupfryst) kan man hitta i specialistbutiker om man har tur.

Stektemperatur

Ugns-

     Innertemperatur 

temp.

Röd

Medium

Välstekt

Filé

110°C

52°C

57°C

65°C

Stek

125°C

55°C

62°C

68°C




Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Viltpoolen: Zebra

Recept med Sebra }

Det finns 1 recept med Sebra }