Latin: Equus burchelli
zebra
zèbre
zebra
Zebra
cebra
Sebror är ett släkte i familj hästdjur, med tre arter bergssebra, grevysebra och burchellsebra (vanlig sebra). Därutöver finns underarter till dessa. Alla har svartvitrandig kropp, ibland med brunsvarta partier och formen av en mindre häst. Sebror lever i östra och södra Afrika.
Den randiga kroppen anser man är naturens sätt att förvirra jagande djur och ett skydd mot tsetseflugor, som söker sig till enfärgade djur, samt som igenkännings-signal sebror emellan. Varje sebra har en unik randning.
Sebror styckas och äts som hästkött. Smakmässigt liknanande hästkött/oxkött med liten viltsmak och bör passa de flesta. Sebrafilé (djupfryst) kan man hitta i specialistbutiker om man har tur.
Stektemperatur
Ugns- | Innertemperatur | |||
temp. | Röd | Medium | Välstekt | |
Filé | 110°C | 52°C | 57°C | 65°C |
Stek | 125°C | 55°C | 62°C | 68°C |
Läs mer
Recept med Sebra }
Det finns 1 recept med Sebra }
-
Zebrafilé med whiskysås och pommes frites
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan