Latin: Tetrao urogallus
capercaillie
grand bruyère
cedrone
Auerhahn
urogallo
Tjäder är två arter (tjäder & svartnäbbad tjäder) inom familj skogshöns. Den förstnämna är Nordens största hönsfågel och förekommer i 15 varianter (raser).
Tuppen/hanen är nästan dubbelt så stor som hönan och kan bli uppemot metern lång och som mest väga 7 kg (vanligen runt 4 kg). Tuppen har svart fjäderdräkt med vita inslag, blågrönt skimrande bröst, mörkbruna vingar med vita teckningar. Runt ögat röd hud. Honan är oansenligt brunspräcklig.
Förekomst: I Euroasinens nordliga tallskogar från västra Europa till Bajkalsjön. Öster därom lever den svartnäbbade tjädern. Tjäder finns i hela Sverige utom på Öland, Gotland och Skånes slättland.
Jaktsäsong SE: Varierande 25 augusti - 15 november, tupp t.o.m. januari. Tjäder jagas t.ex. vid toppskytte.
Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. De äldre användas bäst till soppor, raguer och frikasséer.
Tjäderhöna (1,2-1,5 kg = 5-6 portioner) 1-1,5 tim.
Tjädertupp (2-3 kg = 7-8 portioner) 2-2,5 tim.
BRÄSERA, UGNSLAGA Tjäder
Mörkt kött, utpräglad viltsmak.
1 tjäderhöna = 4 portioner.
1 tjädertupp = 5-8 portioner.
Färsk fågel hängs några dagar.
Tillagas i gryta eller i ugn 180°C.
Fågeln bör späckas.
Råvikt | Råvikt | Köttvikt | Bröst | Tillagning |
höna | urtagen | tillagad | tillagad | hel tim |
1300 g | 850 g | 500 g | 200 g | 1-1,5 |
Tillagningstid tupp (2-3 Kg) 1,5-2,5 timmar.
Bröst knappt halva tillsagningstiden.
Läs mer
Recept med Tjäder }
Det finns 1 recept med Tjäder }
-
Tjäder i svart vinbärssås och med hasselbackspotatis
Tid: 2 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan