Rapphöna, hane (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Stefan Hage, Birds.se ¤

Rapphöns }

(åkerhöna, åkerjärpe, rapphöna)

Latin: Perdix perdix

Engelsk översättning partridge, perdreaux

Fransk översättning perdrix

Italiensk översättning starna

Tysk översättning Rebhuhn

Spansk översättning perdiz

Rapphöns (Perdix, perdreaux = ung höna) är ett släkte i familj fälthöns med tre arter i Eurasien, bl.a den i Sverige häckande rapphöna. De är ca 3 dm långa och har brunspräcklig fjäderdräkt.

Rapphöna är en tjock rund liten hönsfågel med kort stjärt och rundade vingar, cirka 3 dm lång och med vikt 300-500 g. Fjäderdräkten är flammigt grå, med rödbruna fläckvisa inslag på de korta vingarna. Huvud och hals är ljust brunorange. Hanen har en mörkbrun till svart hästskofläck på buken, honan en ljusare sådan.

Förekomst: Stora delar av Europa och västra Asien. Inplanterad med framgång i Nordamerika. Häckar sparsamt i södra och mellersta Sverige i öppna landskap och är s.k. stannfågel, dvs flyttar inte vintertid.

Jaktsäsong SE: 16 september - oktober.
Jakt sker mest med s.k. stående fågelhund.

Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. De äldre användas bäst till soppor, raguer och frikasséer.

Rapphöna (400-500 g = 2 portioner) 40-55 min.


BRÄSERA, UGNSLAGA Rapphöna

Mörkt kött, tydlig viltsmak.
1 rapphöna = en portion.
Färsk fågel hängs några dagar.
Tillagas i gryta eller i ugn 180°C.
Fågeln bör späckas.

Råvikt

Råvikt

Köttvikt

Bröst

Tillagning

gram

urtagen

tillagad

tillagad

hel min

450 g

300 g

130 g

50 g

35-50

Bröst cirka halva tillagningstiden.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Jägarförbundet

Film: Rapphöns

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Rapphöns }

Det finns 2 recept med Rapphöns }