Skalverktyg

Skalverktyg

(potatisskalare, grönsaksskalare, rotfruktsskalare, citrusskalare)

Skalverktyg i kökssammanhang kan vara svåra att skilja från andra skärande verktyg, men man avser i första hand potatisskalare, även kallad grönsaks- eller rotfruktsskalare.

Potatisskalare, grönsaksskalare, rotruktsskalare är effektiva verktyg för att avlägna tunna skal, men fungerar inte för tjocka skal som på apelsiner. Det förekommer i praktiken tre varianter av potatisskalare. En rak med rörligt blad, en med fast blad och en med tvärställt rörligt blad.

  • Bra potatisskalare löper snabbt och ledigt över potatisen och skalar bort cirka 10% av vikten. Handtaget ligger bra i handen och gör inte ont efter ett tag.  
  • Dålig potatisskalare hackar vilket gör skalandet långsamt, besvärligt och onödigt mycket skalas bort (~20%), vilket beror på ett alltför vinklad egg. Smalt mellan eggen gör att skal lätt fastnar. Handtaget är obekvämt för att det är för kort (anpassat för kineshänder?) och har vassa kanter.
  • Dagens potatisskalare uppfyller inte de elementära kraven, trots ett otal varianter i marknaden. Tyvärr saknas den perfekta skalaren enligt Kockskolan. Den gamla klassiska skalaren (metall med rörligt skaft) är bäst om än obekväm. Det finns skalare med bekvämt handtag, men skalfunktionen är bristfällig. Den tvärställda skalaren fungerar väl tekniskt, men handtaget är för kort, dessutom är tvärställningen föga funktionell arbetsmässigt för att skala potatis. Fungerar bättre till morötter och gurka. Ingen har tagit fasta på den gamla modellen och försett det med ett bekvämt handtag.

Citrusskalare är inte ett verktyg för att skala citrusfrukter, utan ett verktyg för att utmejsla remsor i citrusfrukterna vanligtvis för att användas som dekoration i drinkar eller dylikt. Sådant verktyg kallas på fackspråk zestjärn. Läs mer > Zestjärn.