Strutsstek

Fotograf/bild: Animal Dream ¤

Struts }

(afrikansk struts)

Latin: Struthio camelus

Engelsk översättning ostrich

Fransk översättning autruche

Italiensk översättning struzzo, struzzi

Tysk översättning Strauss

Spansk översättning avestruz

Strutsfåglar (Struthioniformes) är en ordning fåglar, som endast omfattar en familj, strutsar (Struthionidae), med en art, struts. "Kusiner" till strutsen är ett antal för-historiska och utdöda arter och ett antal nu levande, men egenartade fåglar, såsom kasuar-, nandufåglar, kivi m.fl. Gemensamt för dessa fåglar är bl.a. att de inte kan flyga.

Arten struts lever i Afrika på öppna marker, både vild och i strutsfarmar. Strutsens utseende känner väl de flesta till sedan barnsben. Det är väldens största fågel, som kan väga upp till 200 kg, blir 50 år gammal och kan springa 70 km i timmen. Den försvarar sig med hårda bensparkar. Den sticker inte huvudet i sanden! Miljöpartiet har motionerat (2001/02:mp530) om den "nya" företeelsen med struts i Sverige. Undertecknads farfar drev dock strutsfarm i Stockholm i början av förra seklet, för de fina (hatt-)plymernas skull. Dessvärre ändrades modet året efter start. Jfr: Strutsägg.

Numera eftertraktas fågelns kött och ägg. Hur det smakar? Som oxfilé fast bättre enligt Menyses kock Petter. Har man tur finns det djupfryst i specialistbutiker.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Am. Ostrich Association

Miljöpartiets strutsmotion

Blekinge Struts

Svensk Struts

Svenska Strutsföreningen

Viltpoolen: Struts

Recept med Struts }

Det finns 2 recept med Struts }