
Kir
Dåligt vitt vin? Blanda i lite likör!
Det gjorde en gång i tiden bönder i Borgogne, som ville få sitt vin mer drickbart och därmed uppstod Kir.
Tillagning
- Häll likör i botten på ett vin- eller champagneglas.
- Fyll på med torrt, vitt vin.
Hälls likören först i glaset och vinet ovanpå blir drinken jämt färgad. Börjar man i stället med vinet och sedan likören ovanpå, blir drinken mer skiktad.
Kockens kommentar
Kir skapades ursprungligen av franska bönder i Borgogne, som ville få sitt vin mer drickbart. Torrt vitt vin blandas med någon smaksättare, vanligen en likör t.ex. svart vinbärslikör. Uppkallad efter Felix Kir, borgmästare i staden Dijon i Frankrike.
En Kir Royale blandas med torr champagne eller mousserande vin.
Fler drinkrecept inom Vindrinkar
Liknande recept som Kir
-
Sattyg
text
-
Kir
Dåligt vitt vin? Blanda i lite likör!
Det gjorde en gång i tiden bönder i Borgogne, som ville få sitt vin mer drickbart och därmed uppstod Kir. -
Tinto de verano - röd sommar!
Feeling hot, hot hot! Här är spanjorernas egen expressvariant av sangria - omöjlig att misslyckas med, och vilket kartongvin som helst går bra.
-
Dagens Rosé
Detta är en variant av "Dagens" (vita) som består av 2/3-delar vitt och 1/3-del fruktsoda.
-
Grape Rose
-
Spring Rose
Spritzer på rosé helt enkelt - somrigt och svalkande!