Kräfttest 2011 - Färska kräftor
Gissningsvis konsumeras över 500 ton färska kräftor i Sverige vilket är cirka 30% av totalmarknaden. 4 av 5 kräftor är svenska och resten import.
Det finns ett fåtal rikstäckande leverantörer och många lokala. Spisa´s expertgrupp har testat 19 färska kräftor, varav 13 godkändes.
Fem fick toppbetyg, varav två gjorde testgruppen lyriska. Kräfttestet för frysta kräftor hittar du här »
Med utmärkt beröm godkänt

Klosterdelikatesser
Vadstenakräftor regular, 18-24st
5:or av alla, kanon!

Lorenproduktion
Svenska Lorenskräftor, ca 20st
Hårfint efter.
Väl godkända

Lobster
Turkiska jumbo, 16-22st
Välmatad, god smak.

Skaldjur.nu
Svenska stora signal 0,8kg,
16-20st
Välmatad, bra dillsmak.

Sjöboden
Svenska signal 0,8kg
Bra allround.
Godkända

Lobster
Turkiska medium, 24-30st
Bra smak, lite för liten.

Ullmo
Turkiska jumbo, 16-22st
Något för kryddig.

Klosterdelikatesser
Vadstenakräftor jumbo,
8-12st
Ej fullmatad, lite vattnig.

Smålandskräftan
Svenska signal, ca 20st
Ej fullmatad.

Svensk kräfta
Svenska regular, 16-21st
Väl salt.

Lobster
Turkiska superjumbo, 8-15st
Tråkig färg, lätt vattnig.

Ullmo
Turkiska regular, 24-30st
För små, ointressant.

Pandalus
Turkiska stora, 20st
Goda, vissa lätt dyiga.
Kommentar
Två anmärkningar förekom ganska ofta - för lite dillsmak och inte fullmatade. I båda fallen är detta något som brukar gälla i början av säsongen. Kräftorna är bäst i september, när de ätit upp sig och när dillen fått smakrika frön.
Kräftor kräva dessa drycker
Till kräftor passar snaps och öl. Spisa kan rekommendera följande.