Kräfttest 2011 - Färska kräftor
Gissningsvis konsumeras över 500 ton färska kräftor i Sverige vilket är cirka 30% av totalmarknaden. 4 av 5 kräftor är svenska och resten import.
Det finns ett fåtal rikstäckande leverantörer och många lokala. Spisa´s expertgrupp har testat 19 färska kräftor, varav 13 godkändes.
Fem fick toppbetyg, varav två gjorde testgruppen lyriska. Kräfttestet för frysta kräftor hittar du här »
Med utmärkt beröm godkänt
Klosterdelikatesser
Vadstenakräftor regular, 18-24st
5:or av alla, kanon!
Lorenproduktion
Svenska Lorenskräftor, ca 20st
Hårfint efter.
Väl godkända
Lobster
Turkiska jumbo, 16-22st
Välmatad, god smak.
Skaldjur.nu
Svenska stora signal 0,8kg,
16-20st
Välmatad, bra dillsmak.
Sjöboden
Svenska signal 0,8kg
Bra allround.
Godkända
Lobster
Turkiska medium, 24-30st
Bra smak, lite för liten.
Ullmo
Turkiska jumbo, 16-22st
Något för kryddig.
Klosterdelikatesser
Vadstenakräftor jumbo,
8-12st
Ej fullmatad, lite vattnig.
Smålandskräftan
Svenska signal, ca 20st
Ej fullmatad.
Svensk kräfta
Svenska regular, 16-21st
Väl salt.
Lobster
Turkiska superjumbo, 8-15st
Tråkig färg, lätt vattnig.
Ullmo
Turkiska regular, 24-30st
För små, ointressant.
Pandalus
Turkiska stora, 20st
Goda, vissa lätt dyiga.
Kommentar
Två anmärkningar förekom ganska ofta - för lite dillsmak och inte fullmatade. I båda fallen är detta något som brukar gälla i början av säsongen. Kräftorna är bäst i september, när de ätit upp sig och när dillen fått smakrika frön.
Kräftor kräva dessa drycker
Till kräftor passar snaps och öl. Spisa kan rekommendera följande.
Läckö Slottsaquavit
Hallands Fläder
Gammal Norrlands
Estrella Damm
Staropramen, Premium
Carnegie Stark-Porter