Bästa glöggen 2011

Glöggtest 2011

Jul är tradition, det skall vara som förr och glöggen skall också smaka som förr tycker många. Problemet är bara att den glögg som man förr kunde köpa på ”bolaget” var ett sötsliskigt ganska tråkigt starkvin. Sedan dess har glöggsmaken utvecklats positivt och dagens ”klassiska” glögg är något annat, ett mycket bättre vin än gårdagens. Experimentlustan är stor och trenden är glögg smaksatt på allehanda sätt, ibland omöjliga att definera som ”glögg” om det inte stod det på flaskan. Spisa har testat 36 olika sorter.

Klassisk glögg

Tre i topp, två nykomlingar från Tengnér och en klassiker från Blossa, alla starkvinsglöggar. Alkohol är en smakförstärkare, men koka inte bort alkoholen för då försämras smaken väsentligt. Vilken av de tre som var bäst kunde gruppen inte riktigt enas om, dock en liten övervikt för Tegnérs Wilkens Fat.

Tegnér Wilkens Fat 15% Ekologisk%

Nr 96002, pris 79 kr, 75 cl.

Utmärkt ”nybörjarförsök” , kan inte bli bättre? Bra styrka, lagom söt. Balanserad, fina glöggtoner. Ekologiskt odlade druvor är ett extra plus.

Tegnér Biskopens blandning 15%

Nr 96659, pris 69 kr, 75 cl.

Biskopen kunde sin sak, klassisk och fin glöggsmak. Lite mindre kryddad, mer åt vinhållet till jämfört med Wilkens.

Blossa Starkvinsglögg röd 15%

SB Nr 8505, pris 72 kr, 75 cl.

Klassisker. Bra doft och smak av klassiska julkryddor. Ett återkommande säkert kort.

Ripa Med smak av peppar och chili 15%

Nr 96009, pris 69 kr, 50 cl.

Mycket god med kryddigare glöggsmak utan att kryddorna dominerar för mycket. Lagom sötma.

Ripa Vinglögg 10% Ekologisk

Nr 96007, pris 72 kr, 75 cl.

Utmärkt alkoholsvagare alternativ. Traditionell, fin glöggsmak. Ekologiskt odlade druvor är bonus.

Tegnér Tradition Vinglögg 10%

Nr 96726, pris 59 kr, 75 cl.

Mindre kraftig kryddsmak, lätt saftig, bra men inte lika bra som de alkoholstarkare varianterna. Mest prisvärda glöggen.

Dufvenkrooks Original röd 15%

SB Nr 96510, pris 69 kr, 75 cl.

Dufvenkrooks Original är ett väl godkänt alternativ som rekommenderas. Har en lätt bränd ton som vissa anser förhöjer smaken, men andra kan uppfatta som lätt störande. Även Dufvenkrooks vinglögg (SB nr 96506) är bra. Skillnaden mellan Blossas och Duvenkrooks klassiska glöggar är liten.

Blossa Vinglögg röd 10%

SB Nr 4000, pris 62 kr, 75 cl.

Snäppet under hittar vi bl.a. Blossas röda vinglögg, passande den som vill ha lite mindre alkohol. Smakupplevelsen är snarlik Blossas starkvinsglögg, men bara nästan lika bra.

Ripa Vinglögg Utan tillsatt socker (12%)

Nr 96008, pris 59 kr, 75 cl

Bästa ”sockerfria” alternativ, bra men utan ”riktigt” socker når man inte samma smakupplevelse.

Saturnus Glögg Vår klassiker 2,2%

75 cl. Säljs i dagligvaruhandeln.

Saturnus är experten på alkoholfria och alkoholsvaga glöggsorter. Bäst i test är deras klassiker, smakmässigt i nivå med de alkoholstarkare vinglöggarna. Mycket bra doft och smak, kan klart rekommenderas. Även Glögg utan socker är godkänd, men lite för söt anser testgruppen.

God Jul Glögg 0%

SB Nr 99666, pris 24 kr, 75 cl.

God Jul, även den tillverkad av Saturnus, är en gammal klassiker väl värd att rekommendera. Nästan lika bra som Vår klassiker och helt alkoholfri. För varje såld flaska går 1 kr till Världens barn. Bra!

Lutendrank 17,5%

SB Nr 76198, pris 195 kr, 50 cl. Beställningsvara.

Godkänd smak. Snygg flaska, elegant förpackad. Bra gåbortspresent m.a.o. Dessvärre en beställningsvara. Leveranstid cirka 8 arbetsdagar.

Gör din egen glögg

Hemlagad glögg »
Glögg snabbvarianten »

Karaktärsglögg

Blossa glögg 11 Arabica 15%

SB Nr 76200, pris 89 kr, 75 cl.

Blossas bästa årgångsglögg hittills, mycket bra. Finstämnd glögg med kaffetoner. Rekommenderas att drickas efter maten varm eller kyld. Blossa spetsad med cognac (SB nr 96517) har påtagliga konjakstoner. Kan rekommenderas inte minst till konjakälskare. Blossa spetsad med rom (SB nr 96518), anser testgruppen har för stark spritsmak, men romälskaren tycker troligtvis om den.

Saturnus starkvinsglögg med whisky 15%

SB Nr 76202, pris 79 kr, 50 cl. Beställningsvara.

Finstämnd glögg med whiskytoner utan att spritsmaken tar över. Kan rekommenderas till alla som inte vill ha så söt glögg. Mycket god. Passar före eller efter maten, bäst om uppvärmd. Det finns en alkoholsvag variant 2,2% (dagligvaruhandeln), som kan rekommenderas även om den inte är lika god.

Dufvenkrooks chokladglögg <0,5%

SB Nr 99115, pris 29 kr, 75 cl.

Chokladglögg är tveksamt om det kan kallas glögg, men hör ändå julen till smakmässigt. Dufvenkrooks alkoholfria variant kan klart rekommenderas som smakupplevelse. Dricks varm eller kyld efter maten eller varm när man kommer in från kylan.

Saturnus med choklad 2,2%

50 cl. Säljs i dagligvaruhandeln.

Saturnus lättglögg med choklad är lika god som Dufvenkrooks och rekommenderas att användas på samma sätt. Saturnus gör också en starkare variant med 15% alkohol (SB nr 76203). Drickbar, men testgruppen anser att spritsmaken är för påträngande, passar inte ihop med chokladen.

Vit glögg

Blossa starkvinsglögg vit 15%

SB Nr 96519, pris 72 kr, 75 cl.

Blossas vita starkvinsglögg står sig bra i konkurrensen med de röda alternativen och är bästa vita glögg. Rekommenderas. Blossas lättglögg 2,2% är godkänd, men inte mer. De röda lätta varianterna är att föredra i så fall.

Ä som i äppelglögg 0%

SB Nr 90158, pris 25 kr, 75 cl.

Äppelglögg är inget som faller testgruppen i smaken. Fyra alkoholsvaga varianter har testats och ingen når upp till vad testgruppen anser gränsen för godkänt, men inte heller underkända. Vill man trots allt ha en äppelglögg rekommenderas Ä Äppelglögg som har mest av glöggtoner i sig.

Frukt- och bärglögg

Spisa har testat några alkoholsvaga ”glöggar” med frukt- eller bärsmak – hallon, tranbär, apelsin och lingon. Ingen var bra. Om man skall välja någon är Blossa-varianterna bäst, de har lite grann av glöggsmak i sig. I övrigt artificiella smaker modell lösgodis utan glögg- eller julkänsla. Spisa anser dem inte ens lämpliga som barndricka, eftersom man inte bör lära barn att lossasdricka eller lossasröka för att härma vuxna. Att kalla dessa för glögg är dessutom en förolämpning mot riktig glögg och ett sätt att degenerera begreppet glögg.