Allergi mot grönsaker, baljväxter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Allergi mot grönsaker, baljväxter

(Överkänslighet mot grönsaker, Allergi mot baljväxter, överkänslighet mot baljväxter, allergi mot ärtprotein, allergi mot jordnötter)

Allergi mot grönsaker förekommer huvudsakligen avseende baljväxter t.ex. mot soja och jordnötter. Mot grönsaker i övrigt kan över­känslighets­reaktioner förekomma i form av klåda i och runt munnen och i form av nässelutslag. Dessa reaktioner är dock sällan av allergisk art. Tomater t.ex. kan ge barn med eksem ökad klåda i eksemet. Pollen­allergiker reagerar ofta även på någon frukt eller grönsak t.ex. selleri. Som regel tollereras kokta grönsaker bättre.

Baljväxter som jordnötter, sojabönor (se > Sojaproteinallergi), ärter, bönor, kikärter och linser är vanliga orsaker till allergiska reaktioner. Överkänslighten uppträder oftast redan hos barn och består livet ut. Allergi mot flera baljväxter samtidigt är vanligt.

Symtom: T.ex. svullna läppar, nässelutslag, eksem, magsmärtor, diarré och ibland luftrörsproblem. Barn kan få dåligt viktökning. Symomen kan vara chockverkande.

Behandling: Undvika all mat och dryck som innehåller sojaprotein, jordnötsprotein o.d. Allergiker med svåra symtom kan behöva akut vård. Överkänsliga bör också vara observant på vissa livsmedelstillsatser främst konsistensgivare som E410, E412-E415, E417 och E426 och antioxidations­medlet E322. Läs mer > Tillsatta konsistens­givare.

Läs mer

Sojaproteinallergi

Tillsatta konsistensgivare

E322 Lecitin ?

Celiakiförbundet

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj