Allergi mot grönsaker, baljväxter

Allergi mot grönsaker, baljväxter

(Överkänslighet mot grönsaker 1. allergi mot baljväxter 2. allergi mot ärtprotein)

Engelsk översättning Hypersensitivity to vegetables 1. allergy to legumes 2. allergy to pea protein

Fransk översättning Hypersensibilité aux légumes 1. allergie aux légumineuses 2. allergie aux protéines de pois

Italiensk översättning Ipersensibilità alle verdure 1. allergia ai legumi 2. allergia alle proteine dei piselli

Tysk översättning Überempfindlichkeit gegen Gemüse 1. Allergie gegen Hülsenfrüchte 2. Allergie gegen Erbsenprotein

Spansk översättning Hipersensibilidad a las verduras 1. alergia a las legumbres 2. alergia a la proteína de guisante

Överkänslighet mot grönsaker förekommer främst avseende baljväxter (läs mer > Om ärtväxter) och särskilt mot soja och jordnötter. Mot grönsaker i övrigt kan över­känslighets­reaktioner förekomma vilka dock sällan är av allergisk art. Vanligen tolereras upphettade frukter och grönsaker bättre, vilket beror på att det protein/allergen som ger upphov till reaktionerna förstörs av hetta. Överkänsligheten uppträder oftast redan hos barn och består livet ut. 

BALGVÄXTER 

Allvarligast är reaktion på nötter (läs mer > nötallergi) och soja (läs mer > Sojaproteinallergi). Bönor och linser är generellt svårsmälta och ger vanligen besvärande gasbildning, De innehåller lektiner som hämmar upptag av näringsämnen och kan påverka bakteriefloran. Bondbönor kan vara särskilt besvärande och kan orsaka favism, en ärftlig enzymbristsjukdom (läs mer > Om bönor). Överkänslighet mot flera baljväxter samtidigt är vanligt.


ÖVRIGA GRÖNSAKER, FRUKT

Korsallergi innebär att man reagerar på allergiämnen från annan källa, vilket beror på att vissa växter är släkt med varandra och därför producerar proteiner som är lika. Korsallergi är särskilt vanligt hos björkpollenallergiker.

Korsreaktioner (källa: Astma- & Allergilinjen):
  • Pollenallergiker kan reagera på stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel, avokado), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal) och jordgubbar. Symptom liknade pollenallergin.
  • Gräsallergiker kan reagera på jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat och lök.
  • Gråboallergiker kan reagera på selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö och muskotnöt.
  • Latexallergiker (naturgummi t.ex. gummihandskar) kan reagera på banan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter, skaldjur och tomat. Symptom som klåda i munnen, andningssvårigheter, mag- och tarmbesvär. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07