Foto:
Kolhydratbantning, ketogen kost
(Atkinsmetoden, Montignacmetoden, Sout Beach Diet, Zone Diet, LCHF, ISO-dieten)
Kolhydratbatning går ut på att minska intaget av kolhydrater och då främst av så kallade snabba kolhydrater som kroppen förbränner snabbast (ketogen kost) till exempel socker (läs mer > Kolhydrater). Kolhydratmetoder använder sig av glykemiskt index som värdemätare (läs mer > GI-glykemiskt index). Kolhydratmetoderna är snarlika varandra och tillsammans avvikande från kalorimetoden. Förklaringar till varför den ena eller andra metoden anses bättre är som regel subjektiv.
- Atkinsmetoden, skapad av den amerikansk hjärtläkaren Robert C. Atkin på 1970-talet, lägger främst vikt vid att kolhydrater undviks.
- Montignacmetoden är Frankrikes svar på Atkins och skapades av hjärtläkaren Michael Montignac. Som den fransman han är, är hans metod dock något liberalare.
- The South Beach Diet skapades av hjärtläkaren Arthur Agatston. Metoden är likartad Atkins, med det undantaget att fettkällorna främst bör vara enkel- och fleromättade.
- ISO-dieten (isokalorisk diet) innebär att man skall äta lika många kalorier från de olika näringsämnena kolhydrater, fett och protein. Iso betyder på grekiska "lika". På detta sätt får man en lågkolhydratdiet, med förhöjd protein och fetthalt jämfört med traditionella kostrekommendationer.
Energi (E%) SNR
"Svensson"
ISO
Fett
30%
34%
33%
Protein
15%
16%
33%
Kolhydrater
55%
50%
33%
SNR = Svenska Näringsrekommendationer
Svensson = medelsvenskens konsumtion.
- Zone diet innebär en kost med 30% protein, 30 fett och 40% kolhydrater. Skapad av dr Barry Sears, USA.
Energi (E%) SNR
"Svensson"
Zone
Fett
30%
34%
40%
Protein
15%
16%
30%
Kolhydrater
55%
50%
30%
- GI-metoden innebär att konsumtionen av kolhydrater minimeras utifrån GI-beräknade värden för varor och maträtter (GI = glykemiskt index).
Energi (E%) SNR
"Svensson"
GI
Fett
30%
34%
54%
Protein
15%
16%
30%
Kolhydrater
55%
50%
17%
GI-andelar = Dietkokbokens analys av GI-recept. Läs mer >
- LCHF-metoden (low carb, high fat) innebär att undvika kolhydrater, medan det är fritt fram för animaliskt fett som smör, grädde, ost, djurfett osv. som anses nyttigt.
Energi (E%) SNR
"Svensson"
LCHF
Fett
30%
34%
75%
Protein
15%
16%
18%
Kolhydrater
55%
50%
7%
LCHF = Dietkokbokens analys av LCHF-recept. Läs mer >
Metoden är starkt kontroversiell och Dietkokboken anser att den strider mot vedertagna rön och forskning och avråder därför bestämt att tillämpa den. Den är hälsofarlig.
Dietkokboken är ett användbart verktyg för de som tror på kolhydratmetoder. GI-GB-värden och kolhydrater redovisas per recept, liksom kalorier och övriga näringsvärden.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03