(Atkinsmetoden, Montignacmetoden, Sout Beach Diet, Zone Diet, LCHF, ISO-dieten)
Kolhydratbatning går ut på att minska intaget av kolhydrater och då främst av så kallade snabba kolhydrater som kroppen förbränner snabbast (ketogen kost) till exempel socker (läs mer > Kolhydrater). Kolhydratmetoder använder sig av glykemiskt index som värdemätare (läs mer > GI-glykemiskt index). Kolhydratmetoderna är snarlika varandra och tillsammans avvikande från kalorimetoden. Förklaringar till varför den ena eller andra metoden anses bättre är som regel subjektiv.
Energi (E%) | SNR | "Svensson" | ISO |
Fett | 30% | 34% | 33% |
Protein | 15% | 16% | 33% |
Kolhydrater | 55% | 50% | 33% |
SNR = Svenska Näringsrekommendationer
Svensson = medelsvenskens konsumtion.
Energi (E%) | SNR | "Svensson" | Zone |
Fett | 30% | 34% | 40% |
Protein | 15% | 16% | 30% |
Kolhydrater | 55% | 50% | 30% |
Energi (E%) | SNR | "Svensson" | GI |
Fett | 30% | 34% | 54% |
Protein | 15% | 16% | 30% |
Kolhydrater | 55% | 50% | 17% |
GI-andelar = Dietkokbokens analys av GI-recept. Läs mer >
Energi (E%) | SNR | "Svensson" | LCHF |
Fett | 30% | 34% | 75% |
Protein | 15% | 16% | 18% |
Kolhydrater | 55% | 50% | 7% |
LCHF = Dietkokbokens analys av LCHF-recept. Läs mer >
Metoden är starkt kontroversiell och Dietkokboken anser att den strider mot vedertagna rön och forskning och avråder därför bestämt att tillämpa den. Den är hälsofarlig.
Dietkokboken är ett användbart verktyg för de som tror på kolhydratmetoder. GI-GB-värden och kolhydrater redovisas per recept, liksom kalorier och övriga näringsvärden.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03