Produktionen*) av nötkött i världen var 72 miljoner ton år 2017, varav 93% var kokött (självhushåll oräknat). Resten främst buffelkött (5%) och därutöver en ringa del häst-, kamel- och mulkött (se tabell nedan). Produktionen av kokött har senaste 10-årsperiod ökat med 6% (världens befolkning +11%). USA är i särklass världens störta producent med 12 Mton (världsandel 18%), följt av Brasilen 10 Mton (14%) och Kina 7 Mton (10%). Största i Europa är Ryssland följt av Frankrike. Nötkött utgör 1/3-del av allt producerat kött i världen.
*) Köttproduktion avser så kallad slaktvikt (djuret utan skalle, hud, inälvor och underben). "Kött" = nöt-, fläsk-, får- och getkött inklusive ungdjur. Vilt och fågel redovisas separat. Läs mer > Om kött och > Köttproduktionen i världen.
Utvecklingen 1961-2017: Världsproduktionen av kokött ökade snabbare än befolkningstillväxten fram till 1993, varefter "galna kosjukan" medförde en nedgång under 1990-talet (läs mer > Galna kosjukan). Totalt för perioden 1961-2017 = befolkning (+140%). 1993 drabbades Europa som värst av "galna kosjukan", även om den började några år tidigare. Människor i Västeuropa blev rädda för att äta kokött. Produktionen av nötkött i Europa sjönk från rekordåret 1990 till år 2000 med -40% (Sverige +17%) och har därefter inte riktigt repat sig. Även om sjukan inte drabbade andra världsdelar så medförde den en svacka i världsproduktionen. Irlands utveckling är extra intressant. I januari 1973 inträdde Irland i EU:s gemensamma marknad, vilket gav en ordentligt uppsving för exporten av nötkött. På tre år fördubblades landets produktion av nötkött varav 90% går på export.
Milj ton Andel Prod Kons Milj ton Andel 13 19% 35 23 Nötkött ko 66 93% varav USA
93% 11,9 18% 37 23 Nötkött buffel 3,8 5% och
Kanada 7% 0,9 1% 24 15 varav Indien 43% 1,6 2% Mellanamerika 3 4% 12 8 och Pakistan 24% 0,9 1% varav
Mexiko 71% 1,9 3% 15 10 Kina 9% 0,4 1% och
Guatemala 6% 0,2 0% 10 7 Egypten 9% 0,4 1% Kuba 3% 0,1 0% 8 5 Nötkött häst 0,7 1% Sydamerika 16 23% 37 23 varav Kina 25% 0,2 0% varav
Brasilien 61% 9,6 14% 46 29 Kazakstan 16% 0,1 0% och
Argentina 18% 2,8 4% 64 41 Nötkött kamel 0,7 1% Colombia
5% 0,8 1% 15 10 varav Nordafrika 31% 0,2 0% Uruguay
4% 0,6 1% 172 110 och Saudirabien 16% 0,1 0% Paraguay
3% 0,5 1% 71 45 Nötkött mula 0,0 0% Venezuela
3% 0,4 1% 14 9 varav Kina 99% 0,0 0% Asien 15 23% 3 2 Totalt 2017 72 7% varav
Kina 45% 6,9 10% 5 3 Totalt 2008 67 och
Turkiet 6% 1,0 1% 12 8 Källa: FAOSTAT Pakistan
6% 0,9 1% 5 3 Indien 6% 0,9 1% 1 0 Uzbekistan
5% 0,8 1% 24 15 Europa 11 16% 14 9 varav Ryssland 15% 1,6 2% 11 7 och Frankrike 14% 1,4 2% 22 14 Tyskland 11% 1,1 2% 14 9 UK 9% 0,9 1% 14 9 Italien 7% 0,7 1% 12 8 Irland 6% 0,6 1% 130 83 Spanien
6% 0,6 1% 16 10 Polen 5% 0,6 1% 15 10 Sverige 1% 0,1 0,2% 13 8,5 > Konsumtion 16 kg (se
nedan) Afrika totalt 7 10% 5 3 varav
Sydafrika 16% 1,0 2% 18 11 och Kenya
9% 0,6 1% 12 8 Egypten
7% 0,5 1% 5 3 Chad 6% 0,4 1% 28 18 Etiopien
6% 0,4 1% 4 2 Nigeria
6% 0,4 1% 2 1 Oceanien 3 4% 67 43 varav
Australien 76% 2,0 3% 84 54 och Nya
Zeeland 23% 0,6 1% 136 87 Totalt 2017 66 100% 9 5,6 = Konsumtion (se nedan) Totalt 2008 63
Förbrukning Sverige: Enligt Jordbruksverket producerade Sverige 132.000 ton nötkött år 2017 (slaktvikt). Förbrukningen (produktion +import -export) var 247.000 ton, vilket ger knappt 25 kilo per invånare och år (= 2008). Konsumtion se nedan.
Svensk import-export nötkött: Importen är främst färskt, kylt och fryst benfritt nötkött. Bearbetade varor bland annat hamburgare och hamburgerkött. Totalt 135.000 ton (+12% på 10 år). Störst import från Irland med knappt 21%, följt av Tyskland 19%, Nederländerna 16% och Polen 13%. Export 20.000 ton (-2,5% på 10 år). Andel svenskt nötkött av förbrukning var 54% (2008 = 56%).
VÄRLDENS NÖTKÖTTSPRODUCENTER
USA är världens största producent av nötkött med 18% av världsmarknaden, följt av Brasilien 14% och Kina med 10%. I Europa är Ryssland, Frankrike och Tyskland största producenter. Länderna Uruguay, Irland, Nya Zeeland och Australien (grönmarkerade) har mycket hög produktion i förhållande till sin befolkning och indirekt en hög exportandel.
Per person kilo Nötkött
ko år 2017 Nötött totalt 2017 Nordamerika Källa: FAOSTAT
Export nötkött: Världens största nötköttsexportör är Brasilien med 1,9 miljoner ton, motsvarande cirka 20% av landets produktion, tillika 20% av totalt export i världen. Exporten går främst till Hong Kong, Kina, EU, Iran och Egypten i nu nämnd ordning. Indien har lika stor export 1,9 Mton, varav det mesta är vattenbuffelkött. Det innebär att runt 75% av landets nötköttsproduktion går på export (hinduer äter inte kött). USA exporterar 1,5 Mton, utgörande 13% av landets produktion. Exporten går främst till Japan (24%) och Mexiko (19%). Australien exporterar 1,4 Mton (över 60% av produktionen), vilket främst går till USA, Korea och Japan. Nya Zeeland och Irland är också ett stora exportländer med knappt 0,6 Mton vardera, varav cirka 90% går på export.
KONSUMTION NÖTKÖTT 2017
Beräkning av konsumtion är en komplicerad historia. Den metod som Jordbruksverket tillämpar är att multiplicera förbrukning slaktvikt (produktion +import -export) med 0,64 för att få fram "konsumentvikt" vilket är det som konsumenten uppskattas köpa (läs mer > Om kött). Därutöver försvinner den del som konsumenten putsar bort och kastar som matrester. Vi har inte statistik på ländernas import och export. Det som i tabellen anges som "Prod" och "Kons" baseras enbart på ländernas produktion per person och är därför missvisande för ländernas inhemska konsumtion. Särskilt gäller detta för länder med stor andel export som Uruguay, Irland och Nya Zeeland som exporterar uppemot 90% av produktionen, samt Australien (grönmarkerat i tabellen), liksom för länder med stor import som Japan, Korea och Kina. Den enda "rättvisande" värdet är för världen i sin helhet, eftersom import och export därvid utjämnats.
- Världens konsumtion nötkött = 6 kg per person och år.
- Svensk konsumtion nötkött = 16 kg per person och år.
Svensk produktion enligt ovan var cirka 13 kilo per person. Svensk förbrukning (produktion +import -export) var 25 kilo per invånare och år. Konsumentvikt (inköpsvikt) 25 x 0,64 = 16 kilo per person och år. Enligt Jordbruksverket hamnar 75% av detta (12 kilo) efter tillagning i svenska magar. Resten är puts och matrester.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02
Läs mer
Produktion, konsumtion fläskkött
Produktion, konsumtion får- och getkött