Om hästkött

Fotograf/bild: Animal Dream ¤

Om hästkött

(Hästköttsskandalen 2013)

Latin: caro equi, equus caballus

Engelsk översättning horse meat

Fransk översättning viande de cheval

Italiensk översättning carne di cavallo

Tysk översättning Pferdefleisch

Spansk översättning carne del caballo

Häst är en art i familj hästdjur, släkt med bland annat åsna och zebra. Häst är formellt inte nötkött, men har matmässig likhet med oxkött.

Hästkött är historiskt tabubelagt och något man i
Europa och Orienten ansett som olämplig föda, eller till och med varit förbjudet som människoföda. Ibland svalt man hellre än förtärde köttet av en häst. Bakom denna fördom ligger kyrkans förbud mot hästköttsätande och den nära relation som många människor har till detta djur på motsvarande sätt som hundkött är tabubelagt. Under senare tid har attityden i många länder ändrats, men alltjämt är hästkött otänkbart för många. Till följd av den låga efterfrågan på hästkött i Sverige exporteras hästar till andra länder för slakt, vilket väckt debatt för att plågsamma transporter förekommit.

Hästköttsskandalen 2013: Detta år uppmärksammades i Europa att färdigmat och annat som utgett sig för att vara tillverkade av oxkött i själva verket innehöll hästkött. Detta är ett rent bedrägligt förfarande av kriminella aktörer och medlöpare i branschen. Eftersom hästkött är ringa efterfrågat är priset på hästkött en bråkdel av oxkött, vilket lett till stora vinster på ett ohederligt sett. I sak är det inget fel på att äta hästkött, utan likheten fysiskt med oxkött är påfallande. Problemet för konsument är främst emotionellt och juridiskt är det att man lurat konsumenterna vilket skall bestraffas som lurendrejeri. Politiker, myndigheter och företag har med rätta gjort detta till en prioriterad fråga, men uppvaknandet är oportunistiskt sent. Det är många som krasst blundat för verkligheten eller varit extremt naiva i många år, för ingen har ställt sig frågan vad som hänt med alla de 100.000-tals hästar som exporterats från Nordeuropa för slakt i sydligare länder och hur "lasagneköttet" kunnat vara så billigt. Att blunda för logiskt tänkande är också ett brott.


SÅ ANVÄNDS HÄSTKÖTT

Hästkött styckas och äts som oxkött och är smakmässigt likartat. Hamburgerkött (saltat och rökt hästkött), är ett namn som tillkommit för att ungå människors antipati mot att äta hästkött.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08

Läs mer

Om nötkött, köttkvalité