Grönsaksbuljong, grönsaksfond

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grönsaksbuljong, grönsaksfond

(Vegetarisk buljong, vegetarisk fond)

Engelsk översättning vegetable broth, vegetable stock

Fransk översättning bouillon de légumes, bouillon végétal

Italiensk översättning brodo di verdure

Tysk översättning Gemüse Brühe

Spansk översättning caldo vegetal, caldo verde

Grönsaksbuljong (fr. bouillon de légumes) är avkok (spad) på grönsaker och rotfrukter. Det finns ett stort antal varianter. När buljongen kokat färdigt och vätskemängden reducerats kallas det för fond.

Alternativ: Få människor tillagar buljong eller fond numera. Förekommer inte heller i handeln utom i undantagsfall (tyvärr). Alternativet är att använda industritillverkad koncentrerad fond som späds med vatten. Läs mer > Grönsaksfond koncentrerad.


SÅ TILLAGAS GRÖNSAKSBULJONG OCH FOND

Ingredienser:

  • Allehanda grönsaker kan användas till exempel lök, blomkål, vitkål, broccoli och selleri.
  • De flesta rotsaker kan användas, som morötter, palsternacka och rotselleri.
  • Diverse örter och kryddor som persilja, lagerblad, vit-/svartpepparkorn, senapskorn, korianderfrön och salt.
  • Blast, stjälkar och skal kan fungera väl förutsatt att de rengjorts ordentligt.

Tillagning, koktid 1 timme:

  • Ingredienserna ansas och delas.
  • Fräs dem eventuellt först i matfett utan att bränna, eller koka dem direkt.
  • Lägg över i kastrull och täck precis med vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka en timme.
  • Sila buljongen.
  • Koka eventuellt ner till halva ursprungliga vätskemängden till en smakrikare fond.

Förvaring: Buljong och fond förvaras i kylskåp några dagar, upp till en vecka. Buljong och fond kan frysas.


SÅ ANVÄNDS GRÖNSAKSBULJONG OCH FOND

Grönsaksfonder har brett användningsområde. De används till kokning av grönsaker, soppor och andra vegetariska rätter, men också vid kokning av fågel, fisk, skaldjur och kalv, till grytor, såser, med mera.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11

Läs mer

Grönsaksfond koncentrerad

Om buljong och fond

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj