(Vegetarisk buljong, vegetarisk fond)
vegetable broth, vegetable stock
bouillon de légumes, bouillon végétal
brodo di verdure
Gemüse Brühe
caldo vegetal, caldo verde
Grönsaksbuljong (fr. bouillon de légumes) är avkok (spad) på grönsaker och rotfrukter. Det finns ett stort antal varianter. När buljongen kokat färdigt och vätskemängden reducerats kallas det för fond.
Alternativ: Få människor tillagar buljong eller fond numera. Förekommer inte heller i handeln utom i undantagsfall (tyvärr). Alternativet är att använda industritillverkad koncentrerad fond som späds med vatten. Läs mer > Grönsaksfond koncentrerad.
SÅ TILLAGAS GRÖNSAKSBULJONG OCH FOND
Ingredienser:
Tillagning, koktid 1 timme:
Förvaring: Buljong och fond förvaras i kylskåp några dagar, upp till en vecka. Buljong och fond kan frysas.
SÅ ANVÄNDS GRÖNSAKSBULJONG OCH FOND
Grönsaksfonder har brett användningsområde. De används till kokning av grönsaker, soppor och andra vegetariska rätter, men också vid kokning av fågel, fisk, skaldjur och kalv, till grytor, såser, med mera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11