Petit suisse

Petit suisse

(petit suisse = fransk krämig färskost)

Engelsk översättning petit suisse = French cream cheese from Normandy

Fransk översättning petit suisse, double petit-suisse = fromage à la crème de Normandie

Italiensk översättning petit suisse = formaggio cremoso francese della Normandia

Tysk översättning petit suisse = französischer Topfen, Weisskäse aus der Normandie

Spansk översättning petit suisse = queso crema francés de Normandía

Petit Suisse är trots namnet en färskost skapad år 1828 i Normandie. Schweizisk för att man anställde en ostmästare 1850 från Schweiz för att utveckla osten. 

  • Osttyp: Krämig färskost ("Cream cheese") av komjölk.
  • Ursprung: Gournay-en-Bray, Normandie, Frankrike.
  • Tillverkning: Se > Om färskostar.
  • Form: Slät ostmassa. Ursprungligen cylindrisk form 5x3 cm och placerad 6 eller 12 stycken i små trälådor.
  • Användning: Osten kan ätas som dessert eller mellanmål, neutral eller saltad och smaksatt med örtkryddor, alternativt sötad med marmelad, honung eller dylikt. Den används också blandat med senap som fyllning i fågel eller för att täcka magert kött som kanin för att förhindra dem från att torka ut under tillagningen.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Vit. Slät ostmassa.
  • Snittyta: Vit. Slät ostmassa.
  • Konsistens: Krämig och slät, mer likt yoghurt än krämig färskost.
  • Smak: Fyllig, gräddig osaltad ost. Liknar svenska Kesella. Förekommer naturell eller smaksatt på olika sätt.
  • Lagring: Lagras ej.
  • Fetthalt: Mager ost, fetthalt cirka 10%.
  • Förvaring: Kylskåp högst +8°C. Oöppnad förpackning hållbar i cirka 3 veckor.
  • Kommentar: Säljs i små runda plastförpacknigar à 30 gram eller 60 gram (double petit-suisse).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om färskostar