
Fotograf/bild: Piano della Spina
Caciocavallo Silano
(Caciocavallo Silano = italiensk filataost DOP-klassad)
Caciocavallo Silano = Italian filata cheese, DOP classified
Caciocavallo Silano = pâte filée fromage italien, DOP classifié
Caciocavallo Silano = pasta filata DOP classificato
Caciocavallo Silano = Italienischer Knetkäse, DOP klassifiziert
Caciocavallo Silano = pasta hilada queso italiano DOP clasificado
- Osttyp: Filataost av komjölk.
- Ursprung: Södra Italien, i utsedda områden inom regionerna Basilicata, Kalabrien, Campania, Molise and Puglia.
- Tillverkning: 1 miljon kilo 2006.
- Form: Oval eller droppformad. Vikt 1-2,5 kg.
- Användning: Som dessertost, eller till rött kött.
- Passande dryck: Röda årgångsviner.
- Ytskikt: Vit till ljust gul. Ätbar. Präglat varumärke.
- Snittyta: Vit till ljust gul, kompakt, grynkornig med små hål.
- Konsistens: Elastisk.
- Smak: Aromatisk, oftast mild och söt som ung. Ökad kryddighet med stigande ålder.
- Lagring: Lagras vanligen inte.
- Fetthalt: Halvfet ost, fetthalt minst 22%.
- Förvaring:
- Kommentar: Caciocavallo = ost till häst, vilket man tror kommer sig av att man band samman ostar i par som sedan lämnades att torka "en cavallio" det vill säga över en stock eller gren liknande två postsäckar på en häst. Begreppet caciocavallo förekommer på många andra ostar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01