Grupper inom
Nordiska kittostar:
- Osttyp: Grynpipig kittost av komjölk. Förekommer även som kryddad ost.
- Ursprung: Danmark. Namngivet efter ett kloster.
- Tillverkning:
- Form: Rektangulära filéer (bitar).
- Användning: Påläggsost eller smältost i matlagningen.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Tunn, smidig, gulaktig till orange skorpa med kitt. Kan vara paraffinerad eller plasfilmad.
- Snittyta: Krämvit-gulröd. Grynpipig med många små oregelbundna hål.
- Konsistens: Halvhård. Skivbar.
- Smak: Mild, söt-syrlig med aromatisk, stickande doft.
- Lagring:
- Fetthalt: 28%, 35+%.
- Förvaring: +2-8°C. Kan frysas i några månader.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12