Esrom

Esrom

Esrom är en dansk variant av Port-Salut. Det är en ursprungsklassad ost av EU och får bara tillverkas i Danmark. Osten är namngiven efter klostret Esrom utanför Helsingör, där den tillverkades fram till 1559. Processen att göra osten återupptäcktes 1951.
  • Osttyp: Grynpipig kittost av komjölk. Förekommer även som kryddad ost.
  • Ursprung: Danmark. Namngivet efter ett kloster.
  • Tillverkning:
  • Form: Rektangulära filéer (bitar).
  • Användning: Påläggsost eller smältost i matlagningen.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Tunn, smidig, gulaktig till orange skorpa med kitt. Kan vara paraffinerad eller plasfilmad.
  • Snittyta: Krämvit-gulröd. Grynpipig med många små oregelbundna hål.
  • Konsistens: Halvhård. Skivbar.
  • Smak: Mild, söt-syrlig med aromatisk, stickande doft.
  • Lagring:
  • Fetthalt: 28%, 35+%.
  • Förvaring: +2-8°C. Kan frysas i några månader.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12