
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Mat- och bakmargarin }
(1. matlagningsmargarin, hushållsmargarin 2. bakmargarin, delikatessmargarin)
1. cooking margarine 2. baking margarine
1. margarine cuisson 2. margarine pâtisserie, margarine ā feuilletage
1. margarina cusinare 2. margarina fare il pane
1. Kochmargarine 2. Backmargarine
1. cocinar margarina 2. hornear margarina
Mat- och bakmargarin omfattar förekommer i olika varianter. Står det margarin i receptet avses vanligen hushållsmargarin. För stekning bör fetthalten vara minst 60%. Margarin lämpar sig ofta bättre till bakning än smör.
- Hushållsmargarin med fetthalt 80-90% avsett för matlagning. Även mjölkfri variant förekommer.
- Delikatessmargarin med fetthalt 80-90% och bredbar.
- Bakmargarin med fetthalt 80-90% avsett för bakning.
- Margarin 60% eller 40% fetthalt.
- Margarine ā feuilletage (fr. "smördegsmargarin") är ett speciellt franskt margarin med smörsmak avsett till smördeg i bagerier. I Frankrike finns också Beurre de tourage (fr. "vändsmör") vilket är ett alternativ (se > Om smör). Läs mer > Om smördeg.
Förvaras kallt vid högst +10°C. Går att frysa.
Hållbarhet: 2 månader eller mer.
Omvandling fast: 1 dl = 95 g. 100 g = 1,05 dl.
Omvandling smält: 1 dl = 90 g. 100 g = 1,1 dl.