Latin: Oleum helianthus annuus
sunflower oil
huille de tournesol
olio di girasole
Sonnenblumenöl
aceite de girasol
Grupper inom
Matolja:
Solrosolja är vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av solrosfrön, vilka innehåller 40-50 % fett.
Det finns kall- och varmpressad olja. Även raffinerad.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
- Smält-/fryspunkt -17°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt: Kallpressad har låg värmetålighet, sotpunkt ~160°C. Raffinerad är värmetåligare ~232°C. Läs mer > Sotpunkt.
- Smak: Kallpressad har nötig smak. Karaktäristik lukt. Raffinerad är blekgul, med tiden gulnande, utan nämnvärd lukt och med mild nötsmak.
- Alternativ vara: Annan mild olja, till exempel rapsolja.
- Försäljning: Huvudsakligen raffinerad.
- Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 25-60 kr/liter. Eko 50-100 kr/liter. Kallpressad 60-150 kr/liter.
- Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.
Hälsa/näring: Solrosolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~13%. Innehåller ingen kolesterol.
Produktion: Världsproduktion av solrosolja 2014 var 16 miljoner ton, varav Östeuropa svarade för 63%, Västeuropa 13%, Asien 11%, Sydamerika 7% och övriga världen för 6%. Största producentländer var Ukraina med 28% av världsproduktionen, följt av Ryssland 26%, Argentina 6% och Turkiet 5%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS SOLROSOLJA
Kallpressad passar till smaksättning av mat, varmpressad som stekfett. Ingår ofta i margarin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04