
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Ostronskivling i butik
(ostronmussling, kungsskivling, kungsmussling)
Latin: Pleurotus ostreatus
oyster mushroom, abalone mushroom, king oyster
Pleurote huître, Pleurotus sajor caju
Agarico ostreato, Gelone
Austernseitling
Seta de ostra
Grupper inom
Butikssvampar:
Ostronskivlingar är stora och köttiga, med kort fot och cirka 1 dm bred ostronlik hatt. Hela svampen är ätlig. Färgen är vanligtvis gråblå-grönbrun. På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller. De växer i klasar, som parasiter och saprofyter (lever på andra) på halm och ved, främst på lövträd. Det finns många olika arter, varav endast ett fåtal är intressanta som handelsvara. De växer vilt i stora delar av världen och förekommer i begränsad omfattning i hela Sverige. Det är en av världens vanligaste matsvapar och odlas i stor omfattning.
- Vikt i butik: 1 liter = cirka 200 gram.
- Smak: Den har mild smak, men kraftigare än champinjonens.
- Alternativ vara: Champinjoner, shiitake.
- Försäljning/säsong: Odlad säljs året om.
- Förvaring: Färska förvaras i papperspåse, 0-4 °C. Hållbar cirka 1 vecka. Torkade förvaras i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet.
Kungsskivling (kungsmussling, king oyster) är en nära släkting, mycket uppskattad i Sydeuropa och Japan.
SÅ ANVÄNDS OSTRONSKIVLING
Svampen används som annan svamp, stekt som tillbehör eller ensamrätt, i grytor, såser, stuvningar, soppor, pajer etc. Den äts inte rå. Finhacka svampfoten som är lite seg. Läs mer > Så tillagas svamp.