Sädeskornets anatomi

Fotograf/bild: Nanational Baking Co

Sädeskornets anatomi

(Sädeskornets anatomi 1. sädeskärna 2. kli 3. frövita 4. grodd)

Engelsk översättning Anatomy of the grain 1. kernel 2. bran 3. endosperm 4. germ

Fransk översättning Anatomie du grain 1. noyau 2. son 3. endosperme 4. germe

Italiensk översättning Anatomia del grano 1. grano 2. crusca 3. endosperma 4. germe

Tysk översättning Anatomie der Kern 1. Kern 2. Kleie 3. Mehlkörper 4. Keime

Spansk översättning Anatomía del grano 1. grano 2. salvado 3. endosperma 4. germen

Sädeskorn består av sädeskärna och yttre skal (agnar). Agnar är inte ätbara utan tröskas bort om de är löst sittande som på vete, eller poleras bort om de är fast sittande som på havre (läs mer > Om agnar och tröskning). De nakna kärnorna ångprepareras, valsas och siktas för att skilja ut kli, groddar och frövita från varandra.

  1. Sädeskärnan (fr. noyau) består av kli, frövita och grodd. En sädeskärna kan liknas vid ett ägg med skal, vita och gula (= grodd).
  2. Kli (fr. son) är fröets skyddshölje i olika skikt. Vete har 8 olika skikt, som utgör cirka 14% av vetekärnans vikt. Kli är särskilt rik på kostfiber (vete 30%) och innehåller betydande mängder stärkelse, protein, vitaminer och nyttiga mineraler. Kli används tack vare sina nyttiga egenskaper som inblandning i mjöl och bröd som då benämns "fullkorns" (läs mer > Kostfibrer). Vete- och rågkli brukar också ingå i kraftfoderblandningar till nötkreatur, hästar, svin och höns. På ris (och kaffe) benämns det innersta skalet "silverhinna". Ris med sådant silverhinna kallas fullkornsris eller råris (läs mer > Fullkornsris). Ibland kallas hinnan runt köttmuskulatur lite missvisande för silverhinna.
  3. Frövita (fr. endosperme) är fröets hårda, stärkelserika inre kärna (utgör cirka 83% av vetekärnan). Det är fröets närigslager när det skall börja gro. Frövitan finns i olika skikt. Det yttersta frövitelagret benämns aleuron­skiktet. Det är frövitan som mals till gryn och mjöl på olika sätt. Blandas kli och groddar i mjölet benämns det fullkornsmjöl. Aleuronskikt är ett proteinrikt lager frövita mellan närmast kliskiktet. Innehåller också fett och vitaminer. Aleuronskiktet innehåller omkring 30% av fröets proteiner. När fröet gror frigör aleuronskiktet enzymer som omvandlar frövitans stärkelse till sockerarter som i sin tur driver på utvecklingen av groddens rothår.
  4. Grodd (fr. germe) är växtens embryo, ett anlag till planta (utgör 3% av vetekärnan). I ett vetekorn kan man i mikroskop urskilja rotanlag och flera bladanlag hos embryot. Grodden är en restprodukt vid mjölframställning. Groddar är näringsrika och innehåller hög grad av protein, fibrer och fleromättat fett (omega3). Vetegroddar kan köpas i butik och det förekommer vetegroddsolja som främst används som hudolja till människor och djur. Läs mer > Vetegroddar, kross, kli.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Kostfibrer

Om agnar och tröskning

Vetekärnor

Havrekärnor, havrekross

Rågkross

Fullkornsris