Harzer Käse

Fotograf/bild: Fit for Fun

Harzer Käse

(Tysk kittost av skummjölk, Harzer Roller)

Harzer Käse är en liten, mager surmjölksost med anor från slutet av 1700-talets Tyskland. Förekommer rullförpackad och kallas då Harzer Roller.
  • Osttyp: Kittost av skummjölk (som är en restprodukt vid smörtillverkning).
  • Ursprung: Bergstrakterna i Harz i centrala Tyskland, söder om Hannover. Ej ursprungsskyddad, varför den mestadels är tillverkad utanför Harzområdet.
  • Tillverkning: Ostmassa av skummjölk får först mogna i en temperatur av 30°C. Därefter besprutas den med en kittkultur (Brevibacterium linens) som får mogna ett par dagar i temperatur 10-14°C. Därefter förpackas osten.
  • Form: En liten rundplatt ost 5 cm i diameter och en vikt på 25 gram.
  • Användning: Smakar bäst på fullkornsbröd, eller som "Handkäs mit Musik", vilket betyder hackad ost med lök överhälld med en marinad av ättika, olja, kummin och peppar.
  • Passande dryck: Mörkt öl eller äppelvin.
  • Ytskikt: Gyllengult till rödbrun slät yta.
  • Snittyta: Vitaktig till ljusgul. Tät, slät ostmassa.
  • Konsistens:  Halvfast.
  • Smak: Kraftfull smak med sälta och citrustoner. Förekommer även med kumminsmak. Pikant, intensiv doft.
  • Lagring: Osten mognar utifrån och in. Ju yngre ost desto smuligare, mild vit kärna. Den färdigmognade delen är gyllengul och genomskinlig. Osten anses bäst efter 2-4 veckors lagring.
  • Fetthalt: < 10%.
  • Förvaring: +2°C till +8°C. Begränsad hållbarhet.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om kittostar

Kärnmjölk, skummjölk, vassle

Så används ost }