Harzer Käse
(Tysk kittost av skummjölk, Harzer Roller)
Harzer Käse är en liten, mager surmjölksost med anor från slutet av 1700-talets Tyskland. Förekommer rullförpackad och kallas då Harzer Roller.
- Osttyp: Kittost av skummjölk (som är en restprodukt vid smörtillverkning).
- Ursprung: Bergstrakterna i Harz i centrala Tyskland, söder om Hannover. Ej ursprungsskyddad, varför den mestadels är tillverkad utanför Harzområdet.
- Tillverkning: Ostmassa av skummjölk får först mogna i en temperatur av 30°C. Därefter besprutas den med en kittkultur (Brevibacterium linens) som får mogna ett par dagar i temperatur 10-14°C. Därefter förpackas osten.
- Form: En liten rundplatt ost 5 cm i diameter och en vikt på 25 gram.
- Användning: Smakar bäst på fullkornsbröd, eller som "Handkäs mit Musik", vilket betyder hackad ost med lök överhälld med en marinad av ättika, olja, kummin och peppar.
- Passande dryck: Mörkt öl eller äppelvin.
- Ytskikt: Gyllengult till rödbrun slät yta.
- Snittyta: Vitaktig till ljusgul. Tät, slät ostmassa.
- Konsistens: Halvfast.
- Smak: Kraftfull smak med sälta och citrustoner. Förekommer även med kumminsmak. Pikant, intensiv doft.
- Lagring: Osten mognar utifrån och in. Ju yngre ost desto smuligare, mild vit kärna. Den färdigmognade delen är gyllengul och genomskinlig. Osten anses bäst efter 2-4 veckors lagring.
- Fetthalt: < 10%.
- Förvaring: +2°C till +8°C. Begränsad hållbarhet.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12