Pastöriserad komjölk (grön), opastöriserad komjölk (röd) och med tillsatt av grädde (gul).

Fotograf/bild: My Switzerland

Tilsiter

(Tysk-schweizisk kittost av komjölk, stinkost)

Tilsiter (tilsit) är en kittost som uppfanns i mitten på 1800-talet av schweiziska immigranter i staden Tilsiter i Ostpreussen. Numera heter staden Sovetsk och tillhör ryska Kalingrad. Osten har flitigt kopierats och tillverkas i många andra länder, framför allt i nuvarande Tyskland och i Schweiz. En Tilsiter skall vara smidig, något syrlig, och ha en mild smak av kittflora.

  • Osttyp: Kittost av komjölk.
  • Ursprung: Staden Tilsit i Ostpreussen, Tyskland.
  • Tillverkning: Passar på mörkt rågbröd, tärnad i sallader, smält i såser, på potatis eller hamburgare.
  • Form: Rund eller limpformad.
  • Användning:
  • Passande dryck: Mörkt öl.
  • Ytskikt: Mörkgul skorpa.
  • Snittyta: Halvhård, grynpipig med många små, oregelbundna hål och sprickor.
  • Konsistens: Halvhård.
  • Smak: Milt smöraktig, fruktig och med viss kryddighet. Smaksätts ibland med kummin och pepparkorn. Med stigande ålder starkare smak. Kraftfull doft.
  • Lagring: 2 månader eller mer.
  • Fetthalt
  • Förvaring:
  • Kommentar: Schweizisk Tilsiter (bild ovan): Pastöriserad komjölk (grön), opastöriserad komjölk (röd) och med tillsatt av grädde (gul).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om kittostar

Så används ost }