Tilsiter
(Tysk-schweizisk kittost av komjölk, stinkost)
Tilsiter (tilsit) är en kittost som uppfanns i mitten på 1800-talet av schweiziska immigranter i staden Tilsiter i Ostpreussen. Numera heter staden Sovetsk och tillhör ryska Kalingrad. Osten har flitigt kopierats och tillverkas i många andra länder, framför allt i nuvarande Tyskland och i Schweiz. En Tilsiter skall vara smidig, något syrlig, och ha en mild smak av kittflora.
- Osttyp: Kittost av komjölk.
- Ursprung: Staden Tilsit i Ostpreussen, Tyskland.
- Tillverkning: Passar på mörkt rågbröd, tärnad i sallader, smält i såser, på potatis eller hamburgare.
- Form: Rund eller limpformad.
- Användning:
- Passande dryck: Mörkt öl.
- Ytskikt: Mörkgul skorpa.
- Snittyta: Halvhård, grynpipig med många små, oregelbundna hål och sprickor.
- Konsistens: Halvhård.
- Smak: Milt smöraktig, fruktig och med viss kryddighet. Smaksätts ibland med kummin och pepparkorn. Med stigande ålder starkare smak. Kraftfull doft.
- Lagring: 2 månader eller mer.
- Fetthalt:
- Förvaring:
- Kommentar: Schweizisk Tilsiter (bild ovan): Pastöriserad komjölk (grön), opastöriserad komjölk (röd) och med tillsatt av grädde (gul).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12