Danbo

Fotograf/bild: Net-Ost

Danbo

(Dansk kittost, f.d. Backsteiner)

Danbo är den vanligaste osten i danska hem och kallas ibland för Danmarks nationalost. Den är också förebild för många andra ostar av "Danbo-typ".
  • Osttyp: Rundpipig kittost av komjölk.
  • Ursprung: Danmark. Osten utvecklades i slutet av 1800-talet av Rasmus Nielsen, Kirkeby Mejeri på Fyn.
  • Tillverkning: 40.000 ton år 2011 (13% av all dansk ost).
  • Form: Stor plattrund. Vikt 6-14 kg.
  • Användning: Som smörgåspålägg och i matlagning.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Fast gulaktig skorpa av kitt.
  • Snittyta: Vit till gulaktig. Rundpipig med få hål.
  • Konsistens: Fast till halvfast. Skivbar.
  • Smak: Fyllig "kosmak", lätt syrlig och mogen arom.
  • Lagring: 45 veckor upp till cirka 1 år.
  • Fetthalt: 28% Mager: 10%, 17%
  • Förvaring: +2 till 8°C.
  • Kommentar: Danbo förekommer även som extralagrad = Gamle Ole och som mellanlagrad = Sorte Sara. Se respektive.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om kittostar

Gamle Ole

Sorte Sara

Så används ost }