Danbo
(Dansk kittost, f.d. Backsteiner)
Danbo är den vanligaste osten i danska hem och kallas ibland för Danmarks nationalost. Den är också förebild för många andra ostar av "Danbo-typ".
- Osttyp: Rundpipig kittost av komjölk.
- Ursprung: Danmark. Osten utvecklades i slutet av 1800-talet av Rasmus Nielsen, Kirkeby Mejeri på Fyn.
- Tillverkning: 40.000 ton år 2011 (13% av all dansk ost).
- Form: Stor plattrund. Vikt 6-14 kg.
- Användning: Som smörgåspålägg och i matlagning.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Fast gulaktig skorpa av kitt.
- Snittyta: Vit till gulaktig. Rundpipig med få hål.
- Konsistens: Fast till halvfast. Skivbar.
- Smak: Fyllig "kosmak", lätt syrlig och mogen arom.
- Lagring: 45 veckor upp till cirka 1 år.
- Fetthalt: 28% Mager: 10%, 17%
- Förvaring: +2 till 8°C.
- Kommentar: Danbo förekommer även som extralagrad = Gamle Ole och som mellanlagrad = Sorte Sara. Se respektive.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12