Ekte Geitost är trots namnet inte vanlig getost utan mesost, som kallas brunost på norska. Den tillverkas av en blandning av getvassle, getmjölk och getgrädde. Man kokar först in blandningen i en vakuumindunstare och fortsätter processen i en gryta med lock. Ekte Geitost har en sötaktig, karamell-liknande smak med en tydligt smak av getmjölk. Fetthalten är 27 %. Förutom som ett pålägg på bröd och våfflor passar osten utmärkt till såser för kött och vilt.

Ursprung: Norge. Förekommer som Original, Stølstype.

Osttyp: Mesost av getvassle, getmjölk och getgrädde.

Ytskikt: Skorpfri.

Snittyta: Slät, mörkt guldgul. Stølstype: Mörkbrun.

Konsistens: Halvhård. Skivbar.

Smak: Söt, karamellaktig, med tydlig getmjölkssmak.
Stølstype: Syrligare med en mer bränd smak.

Lagring:

Fetthalt: 27%.

Förvaring: 0-4°C. Lång hållbarhet.

Kommentar: Används som pålägg, gärna på hårt bröd och som smaksättare av mat t.ex. såser.