Ekte Geitost är trots namnet inte vanlig getost utan mesost, som kallas brunost på norska. Den tillverkas av en blandning av getvassle, getmjölk och getgrädde. Man kokar först in blandningen i en vakuumindunstare och fortsätter processen i en gryta med lock. Ekte Geitost har en sötaktig, karamell-liknande smak med en tydligt smak av getmjölk. Fetthalten är 27 %. Förutom som ett pålägg på bröd och våfflor passar osten utmärkt till såser för kött och vilt.
Ursprung: Norge. Förekommer som Original, Stølstype.
Osttyp: Mesost av getvassle, getmjölk och getgrädde.
Ytskikt: Skorpfri.
Snittyta: Slät, mörkt guldgul. Stølstype: Mörkbrun.
Konsistens: Halvhård. Skivbar.
Smak: Söt, karamellaktig, med tydlig getmjölkssmak.
Stølstype: Syrligare med en mer bränd smak.
Lagring:
Fetthalt: 27%.
Förvaring: 0-4°C. Lång hållbarhet.
Kommentar: Används som pålägg, gärna på hårt bröd och som smaksättare av mat t.ex. såser.