Ekte Geitost

Ekte Geitost

Ekte Geitost är trots namnet inte vanlig getost utan mesost, som kallas brunost på norska. Den tillverkas av en blandning av getvassle, getmjölk och getgrädde. Man kokar först in blandningen i en vakuumindunstare och fortsätter processen i en gryta med lock. Ekte Geitost har en sötaktig, karamell-liknande smak med en tydligt smak av getmjölk. Fetthalten är 27 %. Förutom som ett pålägg på bröd och våfflor passar osten utmärkt till såser för kött och vilt.

Ursprung: Norge. Förekommer som Original, Stølstype.

Osttyp: Mesost av getvassle, getmjölk och getgrädde.

Ytskikt: Skorpfri.

Snittyta: Slät, mörkt guldgul. Stølstype: Mörkbrun.

Konsistens: Halvhård. Skivbar.

Smak: Söt, karamellaktig, med tydlig getmjölkssmak.
Stølstype: Syrligare med en mer bränd smak.

Lagring:

Fetthalt: 27%.

Förvaring: 0-4°C. Lång hållbarhet.

Kommentar: Används som pålägg, gärna på hårt bröd och som smaksättare av mat t.ex. såser.