
Pris kyckling 2013/2014
Grupper inom
Höns, kyckling:
Produktion, konsumtion kyckling
Sortiment, styckdelar kyckling
Pris kyckling: Mycket lågt - lågt. Kyckling har generellt lågt pris jämfört med annat kött (se > Om prisjämförelser). Djupfryst är som regel billigare än färsk, runt 20% lägre. Hel kyckling är 25-30% billigare än om styckdelarna inköps var för sig. Dyraste styckdel är kycklingfilé. Läs om styckdelar > Sortiment, styckdelar kyckling.
- Hel kyckling: Ordinarie pris för färsk hel kyckling vanligen 25-45 kr/kg. Norm 40 kr/kg. Vissa sorter är generellt dyrare t.ex. Bjärekyckling, runt dubbelt så dyr. Ekologisk färsk kyckling cirka 100 kr/kg. Fryst är ordinariepriset 30-45 kr/kg,
- Kycklingfilé: Ordinariepris färsk 130-165 kr/kg (norm 140 kr). Skivad och delad filé tillhör den övre delen av prisskalan. Fryst ordinariepris för filé kostar 65-100 kr/kg (norm 75 kr). Skivad/delad fryst filé 100-125 kr/kg. Fryst filé säljs ofta till specialpris, 50-65 kr/kg. Notera att det inte alltid är filé även om det står så på förpackningen, utan är bröst det vill säga filé med skinn (som skall vara billigare).
- Kycklinginnefilé säls främst fryst till ett pris av 75-95 kr/kg (norm 80 kr).
- Kycklingslårfilé (kycklinglår): Färsk 100-150 kr/kg (norm 120 kr), fryst 75-110 kr/kg (norm 90 kr).
- Kycklingben: Ordinarie pris färsk 40-50 kr/kg (norm 45 kr), färskmarinerad c:a dubbla priset. Fryst ordinariepris 25-40 kr/kg (norm 30 kr).
- Drumsticks säljs huvudsakligen fryst till en kostnad av 50-70 kr/kg (norm 60 kr). Utan ben cirka 70 kr/kg vilket faktiskt är billigare än hemlagade kycklingben enligt nedan (85 kr).
- Kycklingklubba: Ordinariepris färsk 40-55 kr/kg (norm 45 kr), fryst 25-35 kr/kg (norm 30 kr). Säljs ibland marinerad, i synnerhet under grillsäsong.
- Kycklingvingar säljs färsk för 30-60 kr/kg (norm 35 kr), men oftare fryst till 25-45 kr/kg (norm 30 kr).
- Buffalo Wings säljs huvudsakligen fryst 40-75 kr/kg (norm 55 kr).
- Vårkyckling: Färsk kostar över 100 kr per kilo.
- Majskyckling: Färsk hel majskyckling 65-100 kr/kg (norm 75 kr), fryst 45-100 kr/kg (norm 65). Majskycklingbröst färsk 200-275 kr/kg (norm 225 kr), fryst 100-150 kr/kg (norm 125 kr).
JÄMFÖRPRIS KYCKLING
Kunskapskokboken skiljer på olika kilopriser. Butikspris (= lagstadgat jämförpris), Ätbart råpris (vara minus ben och rens), Tillagat pris (ätbart efter tillagning) och Tillagat köttpris (tillagat rent kött). Dessutom förekommer ibland Tillagat festpris när viss kött inte är serverbart vid festmåltid t.ex. skrovplock. På hel kyckling utgör skrovplock cirka 15% av tillagad köttmängd, vilket ger ett "festpris" av 107 kr/kg i exemplet nedan. Läs mer > Om jämförpris.
2013-2014 | Ordinarie | Norm ordinarie | pris kr/kg | Multiplikator *) | ||||
FÄRSK KYCKLING | Tillagning | pris kr/kg | Butik | Ätbart | Tillagat | Kött | Tillagat | Rent kött |
Hel kyckling | Kokt | 25-45 | 40 kr | 48 kr |
|
|
|
|
Hel kyckling | Ugn 175°C | 25-45 | 40 kr | 48 kr | 76 kr | 99 kr | 1,9 | 2,3 |
Kycklingfilé | Ugn 175°C | 130-165 | 140 kr | 140 kr | 218 kr | 218 kr | 1,6 | 1,6 |
Kycklinglårfilé | Ugn 175°C | 100-150 | 120 kr | 120 kr | 186 kr | 186 kr | 1,6 | 1,6 |
Kycklingben | Ugn 175°C | 40-55 | 45 kr | 53 kr | 85 kr | 113 kr | 1,9 | 2,5 |
Kycklingklubba | Ugn 175°C | 40-60 | 50 kr | 56 kr | 91 kr | 115 kr | 1,8 | 2,3 |
Kycklingvinge | Ugn 175°C | 30-50 | 35 kr | 43 kr | 70 kr | 95 kr | 2,0 | 2,7 |
Vårkyckling | Ugn 175°C | 100-130 | 115 kr | 130 kr | 188 kr | 238 kr | 1,6 | 2,1 |
Hel majskyckling | Ugn 175°C | 65-110 | 90 kr | 124 kr | 182 kr | 217 kr | 2,0 | 2,4 |
Majskycklingfilé | Ugn 175°C | 200-275 | 225 kr | 225 kr | 349 kr | 349 kr | 1,6 | 1,6 |
Källa: Kunskapskokboken. Tillagat pris kr/kg: Mkt lågt < 100, Lågt 100-, Medel 200-, Högt 300-, Mkt högt 500-
*) Multiplikator: Multiplicera eget inköpspris per kilo med multiplikator så erhålles kilopriset för tillagatd vara och tillagat rent kött.
2013.2014 | Ordinarie | Norm ordinariepris kr/kg | Multiplikator *) | |||||
FRYST KYCKLING | Tillagning | pris kr/kg | Butik | Ätbart | Tillagat | Kött | Tillagat | Rent kött |
Hel kyckling | Kokt | 30-35 | 33 kr |
|
|
|
|
|
Hel kyckling | Ugn 175°C | 30-35 | 33 kr | 39 kr | 63 kr | 75 kr | 1,9 | 2,3 |
Kycklingfilé | Ugn 175°C | 65-100 | 75 kr | 75 kr | 117 kr | 117 kr | 1,6 | 1,6 |
Kycklinglårfilé | Ugn 175°C | 75-100 | 90 ? | 90 kr | 140 kr | 140 kr | 1,6 | 1,6 |
Kycklingben | Ugn 175°C | 25-40 | 30 kr | 35 kr | 57 kr | 76 kr | 1,9 | 2,5 |
Kycklingklubba | Ugn 175°C | 20-30 | 25 kr | 28 kr | 45 kr | 58 kr | 1,8 | 2,3 |
Kycklingvinge | Ugn 175°C | 25-45 | 30 kr | 37 kr | 60 kr | 81 kr | 2,0 | 2,7 |
Hel majskyckling | Ugn 175°C | 45-100 | 65 kr | 90 kr | 132 kr | 158 kr | 2,0 | 2,4 |
Majskycklingfilé | Ugn 175°C | 100-150 | 125 kr | 125 kr | 194 kr | 194 kr | 1,6 | 1,6 |
Källa: Kunskapskokboken. Fotnötter > Se ovan.
Köpråd: Kyckling är generellt en billig köttråvara, dessutom hälsosammare och ett bättre miljöval än annat kött. Utnyttja specialpriser och välj generellt hel kyckling och fryst kyckling. Kycklingdelar med skinn (som tas bort) är billigare än utan, dessutom blir det godare när skinnet är kvar vid tillagning. Lårfilé är lika dyrt eller dyrare än bröstfilén. Hushållskassan mår bäst av att välja fryst kycklingklubba även om skinnet tas bort. Fryst kycklingfilé är extra billigt fryst jämfört med färsk, 30-50% billigare.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-12