Pris kyckling: Mycket lågt - lågt. Kyckling har generellt lågt pris jämfört med annat kött (se > Om prisjämförelser). Djupfryst är som regel billigare än färsk, runt 20% lägre. Hel kyckling är 25-30% billigare än om styckdelarna inköps var för sig. Dyraste styckdel är kycklingfilé. Läs om styckdelar > Sortiment, styckdelar kyckling.
JÄMFÖRPRIS KYCKLING
Kunskapskokboken skiljer på olika kilopriser. Butikspris (= lagstadgat jämförpris), Ätbart råpris (vara minus ben och rens), Tillagat pris (ätbart efter tillagning) och Tillagat köttpris (tillagat rent kött). Dessutom förekommer ibland Tillagat festpris när viss kött inte är serverbart vid festmåltid t.ex. skrovplock. På hel kyckling utgör skrovplock cirka 15% av tillagad köttmängd, vilket ger ett "festpris" av 107 kr/kg i exemplet nedan. Läs mer > Om jämförpris.
2013-2014 | Ordinarie | Norm ordinarie | pris kr/kg | Multiplikator *) | ||||
FÄRSK KYCKLING | Tillagning | pris kr/kg | Butik | Ätbart | Tillagat | Kött | Tillagat | Rent kött |
Hel kyckling | Kokt | 25-45 | 40 kr | 48 kr |
|
|
|
|
Hel kyckling | Ugn 175°C | 25-45 | 40 kr | 48 kr | 76 kr | 99 kr | 1,9 | 2,3 |
Kycklingfilé | Ugn 175°C | 130-165 | 140 kr | 140 kr | 218 kr | 218 kr | 1,6 | 1,6 |
Kycklinglårfilé | Ugn 175°C | 100-150 | 120 kr | 120 kr | 186 kr | 186 kr | 1,6 | 1,6 |
Kycklingben | Ugn 175°C | 40-55 | 45 kr | 53 kr | 85 kr | 113 kr | 1,9 | 2,5 |
Kycklingklubba | Ugn 175°C | 40-60 | 50 kr | 56 kr | 91 kr | 115 kr | 1,8 | 2,3 |
Kycklingvinge | Ugn 175°C | 30-50 | 35 kr | 43 kr | 70 kr | 95 kr | 2,0 | 2,7 |
Vårkyckling | Ugn 175°C | 100-130 | 115 kr | 130 kr | 188 kr | 238 kr | 1,6 | 2,1 |
Hel majskyckling | Ugn 175°C | 65-110 | 90 kr | 124 kr | 182 kr | 217 kr | 2,0 | 2,4 |
Majskycklingfilé | Ugn 175°C | 200-275 | 225 kr | 225 kr | 349 kr | 349 kr | 1,6 | 1,6 |
Källa: Kunskapskokboken. Tillagat pris kr/kg: Mkt lågt < 100, Lågt 100-, Medel 200-, Högt 300-, Mkt högt 500-
*) Multiplikator: Multiplicera eget inköpspris per kilo med multiplikator så erhålles kilopriset för tillagatd vara och tillagat rent kött.
2013.2014 | Ordinarie | Norm ordinariepris kr/kg | Multiplikator *) | |||||
FRYST KYCKLING | Tillagning | pris kr/kg | Butik | Ätbart | Tillagat | Kött | Tillagat | Rent kött |
Hel kyckling | Kokt | 30-35 | 33 kr |
|
|
|
|
|
Hel kyckling | Ugn 175°C | 30-35 | 33 kr | 39 kr | 63 kr | 75 kr | 1,9 | 2,3 |
Kycklingfilé | Ugn 175°C | 65-100 | 75 kr | 75 kr | 117 kr | 117 kr | 1,6 | 1,6 |
Kycklinglårfilé | Ugn 175°C | 75-100 | 90 ? | 90 kr | 140 kr | 140 kr | 1,6 | 1,6 |
Kycklingben | Ugn 175°C | 25-40 | 30 kr | 35 kr | 57 kr | 76 kr | 1,9 | 2,5 |
Kycklingklubba | Ugn 175°C | 20-30 | 25 kr | 28 kr | 45 kr | 58 kr | 1,8 | 2,3 |
Kycklingvinge | Ugn 175°C | 25-45 | 30 kr | 37 kr | 60 kr | 81 kr | 2,0 | 2,7 |
Hel majskyckling | Ugn 175°C | 45-100 | 65 kr | 90 kr | 132 kr | 158 kr | 2,0 | 2,4 |
Majskycklingfilé | Ugn 175°C | 100-150 | 125 kr | 125 kr | 194 kr | 194 kr | 1,6 | 1,6 |
Källa: Kunskapskokboken. Fotnötter > Se ovan.
Köpråd: Kyckling är generellt en billig köttråvara, dessutom hälsosammare och ett bättre miljöval än annat kött. Utnyttja specialpriser och välj generellt hel kyckling och fryst kyckling. Kycklingdelar med skinn (som tas bort) är billigare än utan, dessutom blir det godare när skinnet är kvar vid tillagning. Lårfilé är lika dyrt eller dyrare än bröstfilén. Hushållskassan mår bäst av att välja fryst kycklingklubba även om skinnet tas bort. Fryst kycklingfilé är extra billigt fryst jämfört med färsk, 30-50% billigare.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-12