Produktion av 4 slag

Fotograf/bild: Krister Hanner, Kunskapskokboken, källa FOASTAT

Produktion av 4 slag

(Världsproduktion av vete, korn, havre och råg)

Engelsk översättning World production of wheat, barley, oats and rye

Fransk översättning Production mondiale de blé, orge, avoine et seigle

Italiensk översättning Produzione mondiale di grano, orzo, avena e segale

Tysk översättning Weltproduktion von Weizen, Gerste, Hafer und Roggen

Spansk översättning Producción mundial de trigo, cebada, avena y centeno

Vete, korn, havre och råg är de klassiska sädesslagen i Europa. Vete har alltid varit det mest eftertraktade, men är svårodlat i kallare klimat. I nordiska länder har därför råg, korn och havre haft en särställning. Andelen odlad vete i världen har ökat från 60% till knappt 80% under senaste 50-åtsperiod. Korn har också ökat sin andel från 23% till 32%,  medan andelarna för havre och råg har minskat från 10% respektive 5% till ett par procentenheter på 50 år. Ukraina som kallas "världens kornbod" svarar trots allt "bara" för 3-4% av produktionen för de fyra sädesslagen. Lite mindre än Tyskland och lite mer än Spaniens produktion. 
  • Vete: Produktionen av vete blev 760 miljoner ton år 2020 vilket gör vete till det mest producerade sädesslaget. Knappt hälften produceras i Asien främst i Kina och Indien och 1/3-del i Europa med Ryssland som största producent. Läs mer > Om vete.
  • Korn: Produktionen av korn blev 157 miljoner ton år 2020, varav 60% framställdes i Europa. Att produktionen av korn är förhållandevis hög beror på att det används till framställning av öl. En mindre del används till bröd. Läs mer > Om korn.
  • Havre: Produktionen av havre blev 25 miljoner ton år 2020, varav 60% producerades i Europa främst i Ryssland och 18% främst i Kanada som är största producentland. Läs mer > Om havre. 
  • Råg: Produktionen av havre blev 15 miljoner ton år 2020, varav 87% framställdes i Europa. Främst i Tyskland som är största tillverkaren med 23% av världsmarknaden. Läs mer > Om råg.


Källa: FOASTAT, analys Krister Hanner

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer

Om spannmål och säd

Om vete

Om korn

Om havren

Om råg

Produktion ris