Chopsticks

Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken

Chopsticks

(kinesiska pinnar, kinapinnar, japanska pinnar, Så äter man med pinnar)

Engelsk översättning chop sticks

Chopsticks (asiatiska ätpinnar) är ett par smala och lika långa pinnar, vanligtvis 20-25 cm långa, som traditionellt används som bestick i China, Japan, Korea, Vietnam och Thailand. Vid matbordet förekommer dels ätpinnar för varje gäst och vid finare middagar även pinnar för att plocka mat från serveringsfat till den egna matskålen. Matänden på pinnarna kan vara trubbig eller spetsig. De trubbiga ger mer yta att hålla fast maten med och för att "skyffla" mat med. Spetsiga ändar är mer avancerade verktyg att arbeta med, t.ex. för att rensa fiskben. Vid matlagning används något längre pinnar, 30-40 cm långa. Pinnarna tillverkas av trä, bambu, ben, elfenben, jade, metall och av plast.

 • Kinesiska pinnar: Ganska långa och med trubbiga ändar.
 • Japanska pinnar: Kortare och spetsigare. Vid finare tillfällen är de japanska pinnarna vackert lackerade med olika mönster och intarsia, men till vardags används släta pinnar av cederträ.
 • Koreanska pinnar: Medellängd, oftast av dekokorerad metall.
 • Vietnamesiska pinnar: Långa pinnar av trä med trubbiga ändar.

Historia: Ätpinnarna uppfanns i Kina och kallades då för zhù. Zhù liknade dock ett annat ord som betydde stopp, vilket bl.a. skapade förvirring på båtar. Därför döptes pinnarna om till  kuai (=fort). Det engelska ordet chop stick lär komma från pidginengelska där "chop chop" betydde snabbt. I Japan kallas chopsticks för hashi, i Vietnam ðũa och i Thailand för takiap. 


Så äter man med pinnar - pinnetikett

 • Chopsticks är universalbesticket och samma bestick brukar användas måltiden igenom. I Korea använder man vanligen en sked för att äta ris med. Sked används allmänt till soppa och sked eller liten gaffel förekommer vid speciella tillfällen när inte pinnarna fungerar t.ex. vid efterrätter.
 • Pinnarna hanteras i den ena handen mellan tummen och pekfingret (se bild ovan) för att plocka upp mat. Det finns två huvud­regler 1) håll inte för långt ner på pinnarna 2) håll inte för hårt i pinnarna, för då får du kramp i handen. Träna hemma i lugn och ro en stund. Det är inte så svårt. Pinnarna används som tänger för att plocka upp mat, eller som "sked" för att putta/skyffla ris och mindre bitar mat från skålen in i munnen.
 • Använd inte pinnarna som lek-, pek-, eller trumpinnar. Pinnar används bara till mat, inte till att flytta skålar e.d.
 • Man bör inte plocka mat från serveringsskålar direkt till munnen, utan man flyttar först över till den egna skålen.
 • När pinnarna inte används läggs de parallellt på lägsta tallrik/skål eller på speciell pinnhållare. Lämna aldrig pinnar stående i skål eller liggande i kors, då det i Japan symboliserar död. Ett V i Vietnam är ett dåligt omen.
 • Kineser och japaner äter ris från en liten skål och använder pinnarna för att skyffla mat direkt in i munnen.
 • Koreanen anser det dock vulgärt att lyfta upp risskålar från bordet. I motsats till andra asiatiska länder använder koreanerna gärna en platt sked till riset (och soppan).
 • När gemensamhetpinnar är framlagda används dessa (inte de egna) för att lyfta över mat till den egna skålen. Ibland används de bakre ändarna på de egna pinnarna för att lyfta över maten (aldrig till munnen). De bakre ändarna används dock aldrig i Korea.