Jarlsberg

Jarlsberg

(Norsk hårdost)

Den norska osten Jarlsberg är förlagan till vår Grevé. Jarlsberg utvecklades vid Meieriinstituttet på Norges Landbrukshøgskole med start hösten 1955. Professor O. M. Ystgaard ledde utvecklingen. Avgörande för ostens smak och pipor är den propionsyrakultur som används. Jarlsberg har varit en succé från början. Redan 1961 startade exporten. Den är den mest sålda importerade osten i USA.

Ursprung: Norge, Tine Mejeri. Osten skapad i slutet av 1950-talet.  Förekommer som Original, lätt och vällagrad.

Osttyp: Storpipig hårdost av emmentalertyp.

Ytskikt:

Snittyta:

Konsistens:

Smak:
Mild, ngt sötaktig, nötliknande smak.

Lagring:

Fetthalt: 27%. Lätt: 16%.

Förvaring: Högst +10°C.

Kommentar: Skyddat varumärke. Används som påläggsost och som smakförstärkare i mat. Förebild åt svenska Grevé.
Läs mer

Jarlsberg