Grupper inom
Odla bladkryddor:
Basilika är kryddörten som hittat till Sverige från Sydeuropa och som rotat sig väl i det svenska köket, men har svårt för det svenska utomhusklimatet. Den vill ha mycket ljus och värme. Odlas bäst innomhus, i Sydsverige kan den fungera ute en varm sommar.
SORTVAL
Växttyp: Ettårig bladkrydda. 4-5 dm hög. Fröet hållbarhet: 5 år. Klimatzon: 1
Det finns många olika basilikasorter med varierande utseende och smak. Fröbutikerna har flera 10-tals sorter, även sortblandningar. Det finns små- och storbladiga, gröna och vinröda. Den vi brukar hittan i butikerna är vanligen sorten Genovese med ursprung från pestons mittpunkt Genua i Italien. Thaibasilika finns också emellanåt. Här några av de populäraste odlingssorterna.
Genovese: Ljusgrön, stor-/ovalbladig favorit. Stark doft och fyllig smak. Pestofavorit.
Salladsbasilika: Storbladig och grön. Riklig skörd. Lättodlad. Mild och sötaktig smak.
Thaibasilika: Ljus- eller mattgrön, medelstora spetsiga bladig. Kan odlas året om.
Anisbasilika: Mörkare grön med lila inslag. Medelstora blad. Påtaglig anis-/lakritssmak.
Citron-/limebasilika: Ljusgrön med spetsiga blad. Limedoft och tydig citronsmak.
Kanelbasilika: Mexikansk, mattgrön med lila ton. Tydlig doft och smak av kanel.
Julbasilika/helig basilika: Stora, blanka blad. Glöggsarom, smak av vanilj och peppar.
Rödbladig basilika: Det finns många varianter. Ofta kraftigare blad, färg och smak.
Purple Ruffels: Mörkt grön-lila och flika blad. Dekorativ men svårodlad.
Småbladig grekisk basilika: Mer kompakt med små mossgröna blad. God även torkad.
VÄXTPLATS & JORD
Läge: Solig, varm och vindskyddad plats, gärna intill husvägg. Trivs bäst i 20°C, men inte över 30°C. Odla den gärna intill tomater för basilika avskräcker skadeinsekter t.ex. vita flygare.
Jordmån: Örten trivs i lätt, porös, väldränerad och näringsrik jord.
SÅDD & PLANTERING
- Förkultivering: (Feb) Mars-maj. I februari-mars och på mindre solig plats kan extraljus (lysrör) behövas.
- Utplantering: Maj- juni (nattemperatur minst +15°C). Avhärdas (sätts ut) en vecka före utplantering.
- Odla i växthus: Förkultivering och odling i kruka eller låda.
- Odla i kruka: Utmärkt inne eller intill varm husvägg. Ta in krukan vid kyligt och dåligt väder.
- Direktsådd på friland: Bör/måste förkultiveras.
- Utvecklingstid totalt: 2-3 månader, varav groningstid ca 1,5 veckor. Skörd maj - slutet oktober.
- Sådjup: Mycket grunt, <0,5 cm.
- Plantavstånd friland: 2-3 dm.
Så fröna mycket grunt i näringsfattig jord (såjord), i minikruka eller i låda med hög kant. Täck ytligt med jord, platta till lätt med handen och spraya försiktigt med vatten. Ställ in krukorna i minidrivhus och sätt på locket, eller täck lådan med fibrväv alternativt med perforerad plast. Låt stå inne i rummet.
När det börjar spira efter några dagar ställs växthus/lådan i soligt fönster och luftillförseln ökas. Förstärk gärna ljusflödet med lysrör vid begränsat ljusinflöde. Vattna sparsamt när jorden börjat torka. Är det blött efter ett dygn har du vattnat för mycket.
När plantan fått det första bladparet skolas de om (omplanteras) i en normalkruka eller låda med mullrik, porös och näringsrik jord (planteringsjord). Gärna lite sand eller lecakulor i jorden. Plantavstånd 5 cm. Sätt flera plantor i varje kruka vilket ökar plantornas bladmängd. Vattna sparsamt, plantar får inte torka samtidigt som den är känslig för blöta.
Efter 3 veckor börjar man gödselvattna (se Övergödsling) och det börjar bli dax för omplantering igen (när rötterna når ut till krukanten) i varsin kruka. Försök att få med jordklumpen. Senare under sommaren behöver plantan sannolikt skolas om ytterligare en gång i större kruka. Efter ytterligare två veckor knipsar man bort tillväxtpunkterna för att få buskiga plantor och för att försena blommning. Se Gallring nedan.
UNDERHÅLL
Gallring: Gallra till 2-3 dm plantavstånd. Rensa bort ogräs. Basilika vill gärna gå i blom tidigt vilket försämrar skörden. Att knipsa knopparna hjälper föga, för det stimulerar plantan att skapa nya. I stället knipsar man s.k. tillväxtpunkter 2 veckor efter utplantering/andra omplanteringen. Det innebär att när plantan fått 6-8 bladpar klipper man bort några så att 2-3 bladpar blir kvar. Plantan blir buskigare och blomsättning försenas. De är dock vackra med sina vita eller lila blommor.
Bevattning: Plantan får aldrig torka ut, men inte heller stå i blöt jord.
Gödsling: Basilika behöver mer näring än andra bladkryddor. Gödselvattna (se Övergödsling) hela säsongen. Vid odling på friland rekommenderas marktäckning (se Marktäckning).
Luckra: Basilika på friland luckras emellanåt.
Växtskydd: Bladlöss kan vara ett gissel. Använd fingrarna och vattenbespruta. Sorgmyggor (blomflugor) kan ta kål på skott och små plantor. Larverna trivs i fuktig jord och angriper rötterna. Bekämpas med uttorkning av jorden, men blir det för torrt dör plantan i stället av vätskebrist. Det sägs att "fimpvatten" från cigaretter hjälper.
SKÖRD & FÖRVARING
Färska kvistar skördas efter behov.
Förvaring: Blad kan torkas men mycket av smaken försvinner. Blad kan också frysas. Bäst är att mixa bladen med lite matolja och frysa in massan i en iskubslåda. Bra portionsförpackning som med fördel kan användas till pesto.
Användning: Se avsnitt Basilika.