Grupper inom
Övriga kittostar:
- Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk.
- Ursprung: Den är ursprungligen en ost från hertigdömet Limburg i nuvarande Belgien och Tyskland. Numera sker den mesta produktionen i Tyskland.
- Tillverkning: Anses svår att tillverka. Den kladdiga ytan skall torkas av ofta.
- Form: Rektangulär.
- Användning: Som smörgåspålägg, gärna i tjocka skivor på rågbröd med lökskiva. Utmärkt god att värma (bild ovan) och servera som dessert.
- Passande dryck: Svart kaffe eller lageröl.
- Ytskikt: "Kittig", rödbrunaktig. Förpackas i papper eller folie.
- Snittyta: Gul, kompakt. Grynpipig.
- Konsistens: Mjuk, smöraktig. Mogen ost är bredbar.
- Smak: Smakrik med viss sötma. Den påminner om Tilsit men är betydligt aromstarkare. Lukten kommer från en bakterie som är densamma som orsakar illaluktande fötter. Lukten attraherar (malarie-)myggor enligt en studie 1960.
- Lagring: Mogning i hög fuktighet i 2 veckor, sedan eftermogning 1-3 månader. Under den första månaden är osten fast och smulig liknande fetaost. Sedan blir den allt mjukare för att efter två månader vara smidig och krämig. Därefter bildas den ökända lukten.
- Fetthalt: Helfet ost, 28%.
- Förvaring: i +2°C till +8°C.
- Kommentar: Limburger är inspirationskälla till Port Salut-osten, som skapades på 1860-talet i ett franskt kloster.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12