Om Dryck och Drink

Om Dryck och Drink

Dryck och Drink är två huvudavsnitt inom Kockskolan. Inom dessa område är vi inte världsmästare (ännu!).

DRYCK - Innehåll

Varupresentation av drycker indelas i huvudgrupperna Vardagsdryck, Öl, Vin & cider, Starkvin och Spritdrycker. Här presenteras dryckers karaktär och egenskaper, hälsoaspekter och näringsvärden, tillverkningsprocess med mera (läs mer > se huvudavsnitt Dryck). Enskilda alkoholhaltiga drycker presenteras men i mindre omfattning (~500 stycken), långt ifrån de cirka 10.000 artiklar som Systembolaget har i sitt sortiment. Söker man enskild sådan dryck bör man besöka Systembolagets hemsida. Däremot är vi bäst på att beskriva alla slags drycker. Vill man få ordning och förklaring på den komplicerade mångfalden av öl, vin, starkvin och sprit, så är vår hemsida bra.

Dryckesguiden är en unik funktion för matchning av dryck till mat. Alla säger att man skall matcha drycken med den rätt man äter, men få tillämpar detta i praktiken på recepthemsidor. Vanligtvis matchas lite vagt huvudingrediensen med vinet eller drycken, enkelt uttryckt rött till kött och vitt till fisk. Problemet är att smakerna mest sitter i sås och kryddning vilket är avgörande för valet. Har man inte smakat på rätten blir det svårt, man får gissa utifrån ingredienslistan vilket går ganska bra för en kännare. Kockskolan avviker från det normala mönstret. Kockskolan är ensam om att smakklassa receptet i samband med matlagning. Därefter kan matsmak matchas med drycksmak. Läs mer > Matchning dryck med matsmak. I dryckesguiden kan man också läsa allmänt om smakklassning av drycker. Läs mer > Om dryckesguiden.


DRINK

Det finns över 300 drinkrecept i Kockskolans drinkguide, främst alla klassiker  - alkoholhaltiga vindrinkar och bål, cocktails, on-the-rocks, longdrinks, snaps och shots, varma drinkar samt öl- och ciderdrinkar. Det finns också alkoholfria alternativ - festdrinkar, juice-/saft-/läskdrinkar, mjölk- och glassdrinkar, te-, kaffe- och chokladdrinkar samt matiga varma drycker. Läs mer > se huvudavsnitt Drink. Vi söker upp bakgrund och kuriosa om drinkarna. Hur man blandar drinkar se > Blanda drinkar. Drinkutrustning se > Om barutrustning. Drinkglas se > Om glas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-05

Läs mer

Om Dryckesguiden

Matchning dryck med matsmak

Blanda drinkar

Om drinksmaksättare

Om barutrustning

Om glas