Fasan, tupp (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Stefan Hage, Birds.se ¤

Fasaner ¤

(Fasaner 1. Fasan, ringfasan 2. Grön fasan, japansk fasan)

Latin: Phasianus 1. Phasianus colchicus 2. Phasianus versicolor

Engelsk översättning Pheasants 1. Common pheasant, Ring-necked pheasant 2. Green pheasant, Japanese green pheasant

Fransk översättning Faisans 1. Faisan de Colchide, faisan à collier ou faisan de chasse 2. Faisan versicolore

Italiensk översättning Fagiani 1. fagiano comune 2. Fagiano verde, Fagiano versicolore

Tysk översättning Fasanen 1. Fasan 2. Buntfasan

Spansk översättning Faisánes 1. Faisán común Faisán vulgar, Faisán de colla 2. Faisán verde

Fasaner (Phasianus, grekiska = "fågel") är biologiskt ett släkte i familj Fasanfåglar med två nu levande arter - Fasan och Grön fasan. Fasan indelas i ett 30-tal underarter utifrån det geografiska område de lever i. Grön härstammar från arten Fasan och betraktas därför också som en underart (läs mer > Matbiologi fåglar). På jägarspråk är fasan ett "fälthöns" (läs mer > Om skogsfågel). Fasaner vistas helst i lundar och täta snår intill ängar och sädesfält där den finner sin föda. Under dagen vistas den på marken ock försöker springa ifrån sina fiender. Natten tillbringas uppflugen i ett träd.

Förekomst: Fasanen har sitt ursprung från Asien, grön fasan från Japan. Fasan har inplanterats i stora delar av världen där den lever fritt. Fasanen infördes i Sverige i slottsmiljöer på 1700-talet efter engelsk förebild, varifrån den senare har förvildats. Förekommer främst i södra Sverige, i norr utmed östersjökusten


FASAN

Fasan (Phasianus colchicus) är en art inom släkte fasaner. Hanen blir 8-9 dm lång och honan 6 dm. Vikt 0,5-2 kg. Båda har lång, spetsig stjärt. Tuppen är kopparbrun med grönsvart hals och huvud, ett rött parti på kinden och oftast vit halsmarkering. Hönan är blekbrun med mörka fläckar.  

  • Köttkvalité: Ljust fint kött. Ungfåglar är möra.
  • Smak: Mild viltsmak.
  • Alternativ vara: Järpar, rapphöns, vaktel eller annan skogsfågel.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande. Fråga hos fågelspecialist.
  • Jämförpris: Mycket dyrt.
  • Förvaring: Flådd och urtagen fågel förvaras kallt, Hållbar någon vecka.

Uppfödning: Särskilt i Storbritannien är uppfödning av fasaner vanligt i anslutning till slott och herresäten. Försök i Sverige har gjorts men med föga framgång. Det fösta "fasaneriet" uppfördes vid Ulriksdals slott i Stockholm och pågick åren 1729 till 1776. Oscar II gjorde ett nytt försök 1846 i Fiskartorpet Stockholm som lades ner 1852. Andra försök har gjorts i Östergötland och Skåne. Störst framgång rönte friherren Oscar Dickson på Visingsö 1879, men även detta lades ner efter hans död 1897.   

Jakt
: Säsong i Sverige 1 oktober - 31 januari. Populär jaktfågel och lite av en statusjakt, särskilt i England. Jakt sker med stötande och stående fågelhundar. Sker också med så kallad "klappjakt".


VIKT OCH PORTIONSVIKT

En fasan väger hel runt 1 kilo (0,8-1,2 kg). Tuppen väger mer än hönan. Cirka hälften är ätbart.


Kunskapskokboken 2022

PortionsviktEn hel fasan är lagom till två portioner. Tillagad portionsvikt cirka 175 gram varav köttvikt 150 gram.


SÅ ANVÄNDS FASAN


Nyskjuten eller slaktad fasan skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02

Läs mer

Om skogsfågel ¤

Så möras vildfågel

Så ansas vildfågel

Så styckas fågel

Fåglar matbiologi

Film: Fasan

Film: Fasanjakt i Wales

Film: Deep-Fried Pheasant Breast

Recept med Fasaner ¤

Det finns 1 recept med Fasaner ¤