MedlemskommentarJag använder gärna sidan, det blir nog nästan dagligen, faktiskt. Jag står för matlagningen till familjen som enda till nyligen bestod av fem personer och nu decimerats till tre när  två av barnen  flyttat vidare. Men till helger är vi fortfarande ofta fem eller flera. Eftersom jag gillar att variera mig och varva klassiska rätter och husmanskost med inspiration från andra länder och nya rätter så behöver jag ofta tips och idéer.

Dels  tycker jag att receptdelen är bra upplagd. Jag hittar ofta inspiration till att pröva nya rätter och kombinationer. Jag uppskattar särskilt sökfunktionen där jag – om jag till exempel funderat på lamm till påsk – kan hitta ett antal recept på lamm, dessutom med möjlighet att specifikt söka på ”lamm i ugn” eller ”lammracks” och få fram ett antal recept med en gemensam råvara och/eller en gemensam tillagningsmetod. Det passar mig som ofta utgår från en råvara och letar efter nya kombinationer. I ärlighetens namn finns ju en hel del receptsamlingar på nätet, men just det kvalificerade sökfunktionen är inte lika vanlig.

Och dels uppskattar jag ”handboksdelen”, framför allt om kokkonst och varufakta, där man får praktiska anvisningar för vad som är viktigt att tänka på med olika råvaror och kökstekniker, hur man friterar, grillar, trancherar, bräserar o s v. När man inte jobbar professionellt i köket är det lätt att bli osäker på temperaturer, i vilken ordning man ska tillsätta ingredienser, hur man glaserar på bästa sätt, lämpliga verktyg m m. Då är det enkelt med Kockskolans lätthittade anvisningar och råd. Jag gillar också tipsen om alternativa råvaror och tillagningsmetoder  och att Kockskolan försöker förklara varför det är bra att göra på ett visst sätt, inte bara säger hur man ska göra. Förutsättningarna för att man lyckas ökar naturligen om man förstår varför man bör göra på ett visst sätt.

En extra bonus är dessutom de anekdotiska kommentarerna om en rätts ursprung. Det är roligt att kunna berätta vid matbordet varför Kyckling Marengo heter som den gör…

Jag vill inte påstå att jag direkt saknat något. Jag har inte använt dryckestipsen eller drinkrecepten  särskilt mycket, men som jag förstått är även dryckesdelen bra upplagd. Kommer jag på något jag saknar lovar jag att höra av mig.

Lars